Guvernul a adoptat, miercuri seara, prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, din 17 iulie, având în vedere creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi a deceselor, a anunţat viceprim-ministrul Raluca Turcan.
„Am adoptat în şedinţa de Guvern o hotărâre cu prelungirea stării de alertă cuîncă 30 de zile, iar această decizie este necesară pentru că avem o creştere anumărului de infectări şi o creştere a numărului de decese. Această prelungirea stării de alertă nu vine nici cu restricţii noi, dar, din nefericire, nicicu măsuri noi de relaxare aşa cum ne-am fi dorit pe domeniile care au rămas încă afectate”, a precizat Turcan.
Potrivit Hotărârii adoptate, în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă este obligatorie purtarea măştii de protecţie.
Totodată, pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise,
Hotărârea pentru prelungirea stării de alertă menține și interzicerea activităţilor recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber.
Se interzice participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 20 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.
Se mai interzice și participarea la evenimente private în spaţii deschise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 50 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.
În interiorul localităţilor se interzic circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.
Se menţine închiderea temporară, totală sau parţială, a următoarelor puncte de trecere a frontierei de stat:
– la frontiera româno-ungară:
- Săcuieni, judeţul Bihor (cu excepţia circulaţiei lucrătorilortransfrontalieri);
- Carei, judeţul Satu Mare;
– la frontiera româno-bulgară:
- Lipniţa, judeţul Constanţa;
- Dobromir, judeţul Constanţa;
- Bechet, judeţul Dolj (cu excepţia traficului de marfă);
– la frontiera româno-ucraineană:
- Isaccea, judeţul Tulcea (cu excepţia traficului de marfă);
– la frontiera României cu Republica Moldova:
- Rădăuţi-Prut, judeţul Botoşani;
- Oancea, judeţul Galaţi;
– la frontiera româno-sârbă:
- Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin;
- Naidăş, judeţul Caraş-Severin;
- Valcani, judeţul Timiş;
- Stamora-Moraviţa, judeţul Timiş – feroviar (cu excepţia traficului de marfă);
- Lunga, judeţul Timiş;
- Foeni, judeţul Timiş.
Totodată, rămâne suspendat consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor. În aceste spaţii sunt permise prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consuma în spaţiile respective.
În interiorul centrelor comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici nu se permite activitatea restaurantelor, cafenelelor sau a altor asemenea unităţi de alimentaţie publică, și exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor.
Rămâne suspendată și activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în următoarele domenii: activităţi în piscine, locuri de joacă şi săli de jocuri.
CITEȘTE ȘI:
CORONAVIRUS. Ungaria introduce testarea obligatorie la frontieră pentru români
Producția fabricii Bosch din Blaj a atins pragul de 25 milioane de senzori de oxigen
Agresivitatea la volan. 1 şofer din 10 se enervează de fiecare dată
Comentați?