Cât va dura impactul puternic al coronavirusului în economie. Estimarea CFA

Peste jumătate dintre analiştii CFA România estimează că impactul coronavirusului se va resimţi puternic până în primul trimestru al anului viitor, iar produsului intern brut va scădea cu 4,4% în 2020.
veniturile

Potrivit estimărilor asociaţiei, exprimate în cadrul sondajului periodic, deficitul bugetar pentru acest an va fi de 8,4%, iar rata şomajului, de 7,3%.

„Din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate şi patru întrebări suplimentare, iar rezultatele pentru luna iunie 2020 relevă: impactul economic al coronavirusului – cea mai mare parte a respondenţilor (53,3%) anticipează că acesta se va resimţi puternic până în trimestrul I al anului 2021; deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020 – valoarea medie a anticipaţiilor este 8,4%; evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2020 – valoarea medie a anticipaţiilor este -4,4%; rata şomajului la finalul anului 2020 – valoarea medie a anticipaţiilor este 7,3%”, arată analiştii CFA .

Totodată, aceștia estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608.

Mai mult, peste 74% dintre participanţii la sondajul CFA România consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate.

„În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, peste 95% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8991, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9608 (în condiţiile în care anticipaţiile individuale au variat între 4,8500 şi 5,1000). Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iulie 2021/iulie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,33%. Este de remarcat faptul că peste 74% dintre participanţi (record istoric al sondajului) consideră preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe ca fiind supraevaluate”, arată asociaţia.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni iar participanţii sunt membri ai Asociaţiei CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenului CFA.

Asociaţia CFA România este organizaţia profesioniştilor în investiţii din România, deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA). În prezent, CFA România are 250 de membri, deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst.

 

CITEȘTE ȘI:

Test drive Skoda Kamiq Style 1.5 TSI DSG

Starea de alertă, prelungită cu 30 de zile. Ce nu este permis în continuare

CORONAVIRUS. Ungaria introduce testarea obligatorie la frontieră pentru români

 

 

Adaugati comentariu