Producătorul japonez de componente auto, SEWS, îşi mută producţia din Slovacia în România

Furnizorul japonez de componente pentru industria auto Sumitomo Electric Wiring System (SEWS) a încetat producţia la uzina de la Topolcany, Slovacia, la finele lunii iulie pentru a se muta în România.
producatorul-japonez-de-componente-auto-sews-isi-muta-productia-din-slovacia-in-romania-floteauto

Mutarea în România este motivată de costurile mai mici, a anunţat directorul SEWS Slovakia, Mike Lawson, referindu-se la eforturile companiei de a ţine costurile sub control şi a rămâne astfel competitivă, informează publicaţia The Slovack Spectator, citată de Agerpres.

Până la finele lunii iulie cea mai mare parte a celor 461 de angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă.

În pofida deciziei de a muta producţia în România, compania a hotărât să cumpere terenul de sub uzina sa de la Topolcany. „Acest lucru este prevăzut în contractul din 1997 care a aprobat închirierea terenului public şi vânzarea sa ulterioară dacă compania cere acest lucru, iar acest lucru s-a şi întâmplat”, a declarat primarul din Topolcany, Peter Balas, pentru cotidianul Hospodárske Noviny.

În urmă cu câţiva ani firma japoneză era unul din cei mai mari angajatori din Topolcany. În luna mai 2002 avea 1.129 de angajaţi şi intenţiona să angajeze alţi 600 pentru producţia de cabluri destinate producătorului auto Nissan. Cu toate acestea odată cu criza din 2009 au avut loc două valuri de concedieri şi mai mult de 700 de angajaţi au fost concediaţi.

În România, Sumitomo Electric Wiring System (SEWS) şi-a început investiţiile în anul 2000, odată cu construcţia fabricii de cablaje de la Deva, Hunedoara. Ulterior, compania a construit o altă fabrică la Orăştie şi mai apoi la Alba-Iulia.

 

 

Adaugati comentariu