Procedurile simplificate de vămuire – o soluţie pentru evitarea întârzierilor

de Mihai Petre, Director, Comerţ Internaţional, Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România
vămuire

Importatorii români s-au confruntat în ultima săptămână cu întârzieri în acordarea liberului de vamă la diverse birouri vamale din România, în special în Bucureşti. Mai precis, camioanele nu au putut părăsi vămile până când autorităţile vamale nu au confirmat efectiv primirea sumelor aferente taxelor vamale datorate în conturile proprii (între 2-5 zile de aşteptare).

În era digitală, era vitezei, 90% din operaţiunile de vămuire din România sunt realizate în continuare în procedura normală, din păcate. Adică prezenţa fizică a mijloacelor de transport în vămi este necesară, efectuarea controalelor fizice trebuie să se realizeze în programul de lucru al ofiţerilor vamali, plata sumelor aferente taxelor de import trebuie confirmată de biroul vamal.

Din acest motiv, se creează întârzieri în lanţul logistic de aprovizionare, importatorii plătesc mai mult pentru transport (atât timp cât camioanele staţionează încărcate în vamă), birourile vamale sunt supraaglomerate, se întârzie darea în producţie sau livrarea la timp a mărfurilor, consumatorul plăteşte mai mult.

Ce soluţii ne oferă actuala legislaţie vamală pentru un proces de vămuire fluid?

Amânarea momentului plăţii taxelor la import

Una dintre procedurile simplificate prevăzute de legislaţie este amânarea plăţii taxelor la import. Practic, la cererea importatorului, şi dacă sunt respectate anumite condiţii, bunurile pot fi importate cu plata amânată maxim 30 de zile. Astfel, la momentul vămuirii, sunt evitate întârzierile legate de procesarea şi confirmarea plăţilor de către biroul vamal (plăţi care pot avea loc ulterior liberului de vamă, în termenul de 30 de zile de la data declaraţiei vamale).

O astfel de procedură este esenţială în cazul importatorilor cu flux mare de operaţiuni (mai ales cele pentru care se datorează valori mari de taxe la import). Se câştigă atât un avantaj de flux de numerar, cât şi timp cu formalităţile de vămuire.

Vămuirea la domiciliu

O altă soluţie pentru a rezolva dificultăţile întâmpinate la import o reprezintă procedura de vămuire la domiciliu. Aceasta face posibilă sosirea mijlocului de transport direct la depozit fără drumuri către biroul vamal. Controlul vamal şi liberul de vamă se realizează direct la sediul importatorului. Procedura presupune implicare minimă din partea ofiţerilor vamali şi se poate efectua chiar şi în afara orelor de program ale acestora, în baza unei autorizaţii.

În cazul utilizării acestei proceduri, plata taxelor la import se face în momentul depunerii declaraţiei vamale globale (recapitulative) care conţine toate înregistrările de mărfuri de import din evidenţele importatorului efectuate pe parcursul unei luni calendaristice (termenul maxim permis). Aşadar, prin utilizarea acestei proceduri, importatorii pot evita aglomeraţia din vămi şi câştiga timp preţios.

În comparaţie cu alte state din Uniunea Europeană, în România, procedurile simplificate sunt foarte puţin utilizate. Autorităţile vamale încurajează şi ele utilizarea acestora însă primul pas trebuie realizat de către agenţii economici.

 

CITEŞTE ŞI:

Restricţiile de circulaţie pe Valea Oltului, prelungite

Cât te costă utilizarea telefonului sau altor gadgeturi în timpul condusului?

Câte cereri mai are de rezolvat ANAF pentru restituirea taxei auto

 

 

Adaugati comentariu