Advertisement

achiziţie publică
Home Administrare flote Fiscalitate Câte cereri mai are de rezolvat ANAF pentru restituirea taxei auto

Câte cereri mai are de rezolvat ANAF pentru restituirea taxei auto

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu a reuşit încă să rezolve un număr de 26.555 de cereri, se arată Ministerul Finanţelor într-un document transmis Camerei Deputaţilor .

Începând din anul 2017, ANAF a restituit taxe auto în valoare totală de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 milioane de cereri depuse şi aprobate.

Toate acestea nu arată însă că toţi contrbuabilii şi-au primit înapoi banii, luaţi de stat sub cele patru forme: taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.

Astfel, ANAF mai are de rezolvat un număr total de 26.555 cereri de restituire, dintre care:

– 23.857 cereri au fost soluţionate cu decizie de restituire, dar banii nu au fost efectiv viraţi din cauza problemelor întâmpinate pe circuitul interbancar, precum conturi bancare închise, conturi bancare eronate, decesul contribuabililor şi lipsa formelor legale de succesiune;

– 2.698 cereri de restituire nu au putut fi soluţionate, întrucât, deşi organele fiscale au transmis notificări scrise contribuabililor, aceştia nu au completat documentaţia necesară pentru emiterea deciziilor de restituire.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanţelor, Attila Gyorgy, în cazul majorităţii cererilor nesoluţionate lipsesc documentele care să ateste dreptul de proprietate (mai ales pentru achiziţiile în regim de leasing) şi conturile bancare deschise pe numele solicitanţilor de restituiri.

De asemenea, oficialul MF mai arată că ANAF a constatat schimbarea de domiciliu sau chiar decesul contribuabililor, urmate de lipsa formelor legate de succesiune.

„In toate aceste situaţii, finalizarea formelor legale de restituire este condiţionată de completarea documentaţiei in termen de maxim 60 de zile de la comunicarea notificărilor către contribuabili şi a cererilor ale căror documentaţii sunt incomplete, acestea urmând a fi soluţionate pe măsură ce contribuabilii notificaţi vor transmite către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală clarificările solicitate”, conchide secretarul de stat Atilla Gyorgy.

Pentru restituirea taxelor auto, bugetul Ministerului Mediului a fost suplimentat de două ori în acest an, suma totală fiind de 1,35 miliarde de lei.

Statul român a început restituirea taxelor auto după ce Executivul comunitar de la Bruxelles a constatat că acestea sunt neconforme cu legislaţia europeană. De atunci, autorităţile de la Bucureşti nu au reuşit să găsească o formulă de calcul pentru o nouă taxă auto care să respecte şi principiul „Poluatorul plăteşte”, dar şi Directivele Uniunii Europene.

 

CITEŞTE ŞI:

Din 12 octombrie, schimbări majore în Codul Rutier – OUG 195/2002

A început căutarea celui mai bun mecanic din România: s-au deschis înscrierile pentru concursul Mecanicul Anului 2019!

România nu respectă competenţa exclusivă a UE privind înregistrarea vehiculelor

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

biodiesel
CarburanţiFiscalitate

După mașinile electrice, Comisia Europeană va taxa și biodieselul importat din China

După ce a introdus taxe vamale suplimentare pentru vehiculele electrice chinezești, Comisia...

companie
Fiscalitate

Germania va acorda, până în 2028, noi facilități pentru mașinile electrice de companie

Angajații germani care conduc o mașină de companie complet electrică beneficiază deja...

acciza
CarburanţiFiscalitate

Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatori și distribuitori

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin...

Mini
Fiscalitate

Mini, în centrul negocierilor dintre BMW și Comisia Europeană privind suprataxele vamale

Mini, marca britanică BMW își prezintă argumentele în fața Comisiei Europene pentru...