Prin PNRR va fi finanțată achiziția a 1.135 de vehicule ”verzi” pentru transportul public

Ministerul Dezvoltării va lansa, în luna aprilie, apelurile de proiecte finanţate prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), unul dintre acestea fiind și cel privind dezvoltarea unei infrastructuri ”verzi” în transportul public din România.100 de autobuze electrice

Potrivit ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, programul va beneficia de o finanțare prin PNRR de 2,12 miliarde de euro, iar ”autorităţile locale nu vor fi nevoite să asigure contribuţie proprie din fonduri locale. Contractarea fondurilor se va face în mod rapid, digital şi transparent”.

Ținta este de a reînnoi parcurile auto ale localităţilor cu vehicule inteligente şi verzi, prietenoase cu mediul. Astfel, 1.135 vehicule noi, electrice sau cu hidrogen vor fi achiziţionate pentru reşedinţele de judeţ, municipiul Bucureşti, oraşe şi comune, dintre care 715 autobuze, 50 tramvaie, 50 troleibuze şi 320 microbuze.

Totodată, transportul public în România va deveni mai verde şi mai inteligent în urma achiziţionării a 491 de sisteme digitale de management al transportului public, până în trimestrul 2 al anului 2026.

Noile autovehicule vor beneficia şi de staţii de încărcare corespunzătoare, în urma a achiziţionării a 13.200 puncte de încărcare, şi vor servi şi transportul elevilor.

Ministrul Cseke Attila a explicat că finanțarea acordată prin PNRR va fi alocată cu ajutorul unei platforme digitale puse la dispoziţie de Ministerul Dezvoltării, până în aprilie 2022, unde autorităţile publice locale vor putea vedea fondurile disponibile, prealocate pentru localitatea respectivă, tipurile de proiecte care sunt eligibile şi vor putea să aleagă dintre acestea în funcţie de strategia de dezvoltare de la nivel local.

Ministrul Dezvoltării estimează că, până la finele anului, vor fi încheia toate contractele de finanţare, susținând că toate informaţiile au fost trimise tuturor potenţialilor beneficiari.

 

CITEȘTE ȘI:

Poliţia Locală Sector 6 din Capitală va utiliza o flotă de mașini electrice

Fraudele cu cardurile de combustibil: Care sunt riscurile și cum să te protejezi

 

 

Adaugati comentariu