Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat primele liste cu persoanele juridice acceptate şi cu cele respinse în programele Rabla şi Rabla Plus în anul 2018.
În această etapă, pentru programul clasic au fost acceptate 132 dosare pentru 317 autovehicule şi 27 dosare au fost respinse. Pentru programul destinat maşinilor cu propulsie alternativă au fost acceptate 13 dosare pentru 20 autovehicule (5 electrice hibride şi 15 pur electrice) şi 2 dosare au fost respinse.
Listele persoanelor juridice care au fost acceptate, respectiv respinse în cadrul acestor programe sunt publicate pe site-ul AFM, (www.afm.ro), la secţiunile aferente Programelor Rabla şi Rabla Plus.
Persoanele juridice care au fost acceptate în programe se pot adresa unuia dintre producătorii/dealerii auto care au fost validaţi în cele două programe, listele acestora fiind disponibile pe site-ul instituţiei. Persoanele juridice care au fost respinse au posibilitatea să depună contestaţii până la data de 24 aprilie 2018, inclusiv, sau pot depune un nou dosar de înscriere.
Pentru persoanele juridice, dosarele de acceptare pot fi depuse până la data de 28 septembrie 2018.
Cuantumul primei de casare pentru Programul „Rabla Clasic” rămâne, în 2018, la 6.500 de lei pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de opt ani dat spre casare şi se acordă pentru achiziţionarea unei maşini noi a cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g de CO2/km. De asemenea, la prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei în cazul achiziţionării unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g de CO2/km în regim de funcţionare mixt şi/sau un ecobonus de 1.700 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.
În cazul în care se întrunesc ambele condiţii, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare standard.
În plus, proprietarul poate achiziţiona mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind în acest mod de mai multe prime de casare.
Programul „Rabla” are, în continuare, o componentă destinată persoanelor juridice, iar în acest caz instituţiile interesate pot solicita prin cererea de finanţare cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) la momentul depunerii dosarului de acceptare.
Pentru „Rabla Plus”, se acordă două tipuri de ecotichete:
- un ecobonus de 45.000 lei (aproximativ 10.000 de euro), dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric.
- un ecobonus de 20.000 de lei, (aproximativ 5.000 de euro), dar nu mai mult de 50% din preţul de comercializare, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.
Pentru acest an, Ministerul Mediului estimăm că vor fi cumpărate prin Programul „Rabla Plus” un număr de 2.000 de maşini electrice.
Comentați?