Polonia: pandemia va atinge apogeul în câteva zile. Ce se întâmplă cu piața auto?

Și Polonia se luptă cu valul de îmbolnăviri cu Covid-19, iar Guvernul anunță un posibil vârf al numărului de nou infectați în câteva zile. Care sunt, în acest context, perspectivele industriei auto?
Drapelul Poloniei

Actualmente, în Polonia se înregistrează aproape 6.000 de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19, față de aproape 5.500 de cazuri în România. Totuși, raportat la numărul de locuitori, Polonia stă mult mai bine, cu 157 de cazuri la un milion de locuitori, față de 284 în cazul României.

În această situație, traficul feroviar și aerian pe rute internaționale va fi în continuare oprit până cel puțin pe 26 aprilie, toate sălile de divertisment vor rămâne închise până cel puțin pe 19 aprilie, iar granițele țării rămân închise până pe 3 mai. Primul caz în Polonia s-a înregistrat pe 4 martie, cu 6 zile după ce a fost înregistrată prima persoană infectată în România.

parcare

 

Ce se întâmplă cu industria auto?

În aceste condiții, conform PZPM (un fel de APIA a Poloniei), înmatriculările de autoturisme din Polonia au scăzut cu 40,8% în luna martie 2020 (de la 50.118 unități în martie 2019, la 29.657 unități), și cu 23% în primele trei luni ale anului.

În cazul comercialelor ușoare, regresul a fost mai mic, de 32,8% în martie, totalizând o scădere de 21,4% în primele trei luni ale anului. Cât despre previziuni, în luna aprilie, înmatriculările din Europa ar putea scădea cu 80%, iar Polonia și România probabil se vor situa în jurul acestei valori.

FCA Polonia

Uzinele FCA din Bielsko-Biala, Skoczow și Tychy rămân închise pe termen nelimitat, la fel ca și fabrica Opel din Gliwice. În România, uzina Dacia a anunțat reluarea treptată a producției la uzina din Mioveni pe 21 aprilie și 4 mai. În Italia, una dintre cele mai afectate țări, Fiat va relua producția imediat ce Guvernul italian ridică restricțiile. Așa că ne așteptăm ca și în Polonia să fie adoptată aceeași strategie.

Pentru a trece peste această perioadă, Uniunea Europeană a alocat Poloniei un ajutor de 115 milioane euro.

 

Adaugati comentariu