Advertisement

cu maţina în Italia
Home Transporturi Pleci cu maşina în Italia? Cum poţi evita plata unei amenzi de 1.000 euro

Pleci cu maşina în Italia? Cum poţi evita plata unei amenzi de 1.000 euro

Românii pot călători cu maşina în Italia în baza permisului auto pe care îl au deja. Trebuie însă să stea cu ochii pe vitezometru. Sancţiunile sunt foarte „pipărate”.

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Italia, iar intrarea este permisă cu paşaportul simplu electronic, paşaportul temporar sau cartea de identitate aflate în termen de valabilitate.

Permisul de conducere românesc este valabil în Italia pentru persoanele care nu sunt rezidente. Sistemul permiselor de conducere auto în Italia este pe bază de puncte. Fiecărui
permis de conducere îi sunt alocate iniţial 20 de puncte, care se diminuează în cazul încălcării regulilor de circulaţie. Încălcarea regulilor de trafic poate atrage suspendarea permisului.

Limitele de viteză admise sunt

  • străzi urbane (centrul localităţilor) – 50 km/oră;
  • străzi urbane de periferie (circonvallazione – centură) – 70 km/oră;
  • drumuri extraurbane (provinciale şi statale) – 90 km/oră;
  • drumuri extraurbane principale (cu caracteristici de autostradă) – 110 km/oră;
  • autostrăzi – 130 km/oră.

Depăşirea limitelor de viteză poate atrage aplicarea unor amenzi de până la 1.000 euro şi suspendarea permisului de conducere.

Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului sunt interzise.

Accesul pe autostradă este permis pe baza achitării taxelor specifice. Plata acestora se face la punctele special amenajate, plasate la intrarea sau la ieşirea de pe autostradă.

Cartea verde este obligatorie.

În perioada 15 noiembrie 2019 – 15 aprilie 2020 este obligatorie echiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă sau, alternativ, a deţinerii la bord a lanţurilor de zăpadă.

Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie.

De asemenea, este interzisă folosirea telefonului mobil în timp ce conduceţi.

Modificarea Codului Rutier italian

Dacă circulaţi cu maşina în Italia şi sunteţi turist, următoarele informaţii nu ar trebui să vă intereseze. Dacă nu sunteţi turist, ele ar trebui să vă fie utile.

Având în vedere modificările Codului Rutier italian în ceea ce priveşte circulaţia vehiculelor înmatriculate în străinătate, adoptate de Parlamentul italian prin Legea n. 132, publicată în Monitorul Oficial din Italia la 3 decemrbrie 2018, posesorii de autoturisme înmatriculate în România care circulă în Italia trebuie să ţină cont de următoarele aspecte pentru a stabili dacă se află sau nu în situaţiile sancţionate de legislaţia Italiană:

A. Se interzice persoanelor care au stabilită rezidenţa în Italia de mai mult de 60 de zile conducerea unui vehicul înmatriculat în străinătate (Art. 93 din Codul Rutier Italian).

– Excepţie fac numai cazurile limitate şi documentate, legate de vehicule în leasing, închiriate sau acordate în comodat angajaţilor sau colaboratorilor unor companii
comunitare care nu au sediul legal în Italia. Documentele doveditoare se vor prezenta traduse în limba italiană.

– Norma se aplică oricărei persoane care conduce un vehicul înmatriculat în străinătate (sau chiar oprit sau care staţionează, cu condiţia ca persoana rezidentă să fie prezentă la bord şi să aibă disponibilitatea exclusivă a vehiculului în acel moment).

– Norma se aplică inclusiv proprietarului sau uzufructuarului vehiculului străin care are reşedinţa în Italia de mai mult de 60 zile, şi care conduce autovehiculul propriu.

– Procedura juridică este aceeaşi pentru autovehicule înmatriculate în state UE sau extra UE.

– Pentru stabilirea încălcării legii se va lua în considerare reşedinţa conducătorului auto din registrul populaţiei (”anagrafica”), care reiese din documentele de identitate. În
cazul cetăţenilor europeni se poate lua în considerare şi reşedinţa normală, concept care se referă la reşedinţa efectivă (de facto) a persoanei.

Cu ocazia controalelor stradale, reşedinţa este stabilită în baza documentelor de identitate italiene sau prin prezentarea permisului de conducere italian, documente care conţin aceste informaţii sau care permit, consultând bazele de date, obţinerea lor imediată. În cazul în care lipsesc aceste documente, sau înscrierea reşedinţei pe ele, sau în toate cazurile în care se consideră lipsite de coerenţă declaraţiile persoanei controlate sau în prezenţa altor indicii sau dacă apar dubii cu privire la reşedinţa efectivă în Italia sau durata şederii, persoana în cauză va fi invitată să declare pe proprie răspundere reşedinţa obişnuită şi momentul din care aceasta este efectivă. Dacă declară că nu are reşedinţa în Italia, va trebui să fie indicate şi circumstanţele aferente şi atestarea din partea persoanei în cauză a locului şederii temporare sau domiciliului în Italia. În baza acestor declaraţii vor putea fi efectuate verificările necesare cu eventuala aplicare a sancţiunilor pentru declaraţii false sau mincinoase date în faţa funcţionarului public.

– Nu este relevant faptul că vehiculul a fost adus în Italia de o altă persoană sau că este doar ocazional condus de persoana cu reşedinţa în Italia.

– Circulaţia este interzisă chiar şi în cazul în care la bord există un document care autorizează conducerea vehiculului de către persoana cu reşedinţa în Italia (de ex. contractul de comodat cu titular străin).

Sancţiuni: Amendă de la 712 până la 2.848 euro, ridicarea documentului de circulaţie şi sechestru administrativ.

B. Se interzice circulaţia autovehiculelor înmatriculate în străinătate după perioada maximă de 1 an prevăzută de Art. 132 din Codul Rutier Italian.

– Autovehiculul străin prezent pe teritoriul italian de mai mult de un an poate circula în continuare numai dacă a fost atribuit unei persoane care are reşedinţa în Italia, sub
formă de concesiune (leasing, închiriere) sau în comodat unui angajat rezident din partea unei companii străine care nu are sediul în Italia.

– Prevederile se aplică şi proprietarului vehiculului străin care nu locuieşte în Italia şi care conduce personal vehiculul în Italia.

– În afara derogărilor indicate, circulaţia este interzisă chiar dacă există la bord documentul care autorizează comodatul.

– Cu excepţia cazurilor derogate, încălcarea se produce numai dacă este dovedită şederea în Italia pentru mai mult de un an.

– Dacă este condus de o persoană rezidentă în Italia de peste şaizeci de zile, se aplică şi sancţiunea art. 93 alineatul 7 bis din Codul Rutier Italian.

Sancţiuni: Amendă de la 712 până la 2.848 euro, ridicarea documentului de circulaţie şi sechestru administrativ.

Atenţie! Informaţie valabilă pentru autocare! – Pentru a putea intra în centrul marilor oraşe din Italia, unde sunt instituite Zone de Trafic Limitat, se plătesc taxe care pot depăşi cuantumul de 500 de euro.

În cazul în care trebuie să achitaţi amenzi auto, este necesar să aveţi la dumneavoastră numerar.

Atenţie! Pe autostrăzi nu pot fi plătite amenzile cu cartea de credit/debit sau cec, iar neplata acestora poate permite punerea sechestrului administrativ asupra autovehiculului. Acest lucru presupune cheltuieli mult mai mari, motivate de plata firmelor de transport şi a taxelor de custodie în parcări pentru perioada scursă până la dovedirea efectuării plăţilor.

Transportul public

Chiar dacă sunteţi cu maşina în Italia, poate este bine să ştiîi că reţelele italiene de transport public funcţionează în sistemul integrat, care oferă posibilitatea de a călători cu un singur bilet pe toate liniile urbane într-o perioadă determinată de timp (60– 90 minute). În funcţie de fiecare oraş, sunt accesibile atât mijloacele de transport de suprafaţă, cât şi cele subterane.

Achiziţionarea biletelor de transport se poate face de la chioşcurile de bilete/abonamente aparţinând societăţilor de transport din fiecare oraş sau de la chioşcurile de ziare. În
numeroase staţii de metrou se găsesc şi distribuitoare automate, utile în orele de seară şi în zilele nelucrătoare.

Pentru mai multe informaţii privind traseele urbane şi interurbane, costul şi valabilitatea biletelor şi a abonamentelor, vă recomandăm consultarea paginilor de internet ale societăţilor de transport locale Roma, Milano, Florenţa, Pistoia, Torino, pentru călătoriile cu trenul.

În caz de accident

Dacă sunteţi cu maşina în Italia, în situaţia producerii unui accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte implicată, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia.

Dacă în timpul accidentului au fost rănite persoane, apelaţi politia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Pentru sprijin, adresaţi-vă partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă, care figurează pe Cartea Verde.

Se recomandă acordarea unei atenţii sporite la completarea rubricilor prin simpla bifare. Păstraţi documentele de plată până la revenirea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Numere de urgenţă

  • 112 – Carabinierii;
  • 113 – Serviciul de urgenţe al poliţiei;
  • 1518 – Serviciul de informaţii trafic (viaggiare informati);
  • 118 – Salvarea (Pronto Soccorso).

Italia este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii. Infracţiuni minore, de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini, pot apărea în zone aglomerate, în general în zonele cu aflux mare de turişti (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

În situaţia în care nu mai sunteţi în posesia unui document de călătorie, puteţi solicita sprijinul Secţiei Consulare a Ambasadei României în Italia sau Oficiilor Consulare române din această ţară, care vă pot elibera un titlu de călătorie în baza căruia vă puteţi întoarce în România.

În cazul în care documentul de călătorie vă este furat, trebuie să declaraţi mai întâi furtul la poliţia locală, iar apoi să solicitaţi un titlu de călătorie.

Reglementări vamale

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:
– 200 bucăţi ţigarete;
– 1 litru băuturi alcoolice;
– parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă.

Sumele cu valori mai mari de 10.000 de euro se declară obligatoriu la autorităţile de frontieră italiene – sancţiunea la contravenţie este confiscarea şi plata unei amenzi procentuale din suma respectivă.

Regimul medicamentelor

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile necesare de medicamente. De asemenea, recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta pentru medicamentele care
depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele se eliberează numai pe bază de reţetă.

10 motive să vizitezi Italia iarna

1. Fără aglomeraţie la Colosseum

Dacă eşti pentru prima dată la Roma, cu siguranţă nu trebuie să vizitezi clădirea faimoasă a Colosseumului. Vara este foarte cald, iar cozile de turişti par nesfârşite. De aceea o plimbare prin cel mai cunoscut amfiteatru din lume într-o zi de iarnă pate fi cel mai relaxant lucru din acel moment.

2. Sporturi de iarnă

cu maşina în Italia

De la nord la sud, iubitorii de munte au o mulţime de opţiuni în Italia. Schi, trekking sau snowboard sunt doar căteva dintre sporturile pe care le puteţi practica în cele peste 400 de domenii de schi din întreaga ţară. Puteţi fi siguri că nu vă veţi plictisi, fie că sunteţi la Tre Cime di Lavaredo, la Alta Via în Dolomiţi sau la Valtellina la Monte Bianco.

3. Mai puţină înghesuială în muzee

Vizitarea unui muzeu italian este una dintre cele mai extraordinare experienţe pe care le veţi avea în viaţă. Cozile
şi aglomeraţia, însă, pot fi cu adevărat enervante şi vă pot transforma vizita într-un fel de … luptă. Cea mai bună modalitate de a vă bucura de o experienţă fantastică a muzeelor italiene este să vizitaţi galeriile în timpul iernii, un sezon în care numărul vizitatorilor se reduce considerabil. Imaginaţi-vă că vă aflaţi în Muzeul Uffizi, iar personalul de specialitate vă oferă explicaţii suplimentare despre operele de artă. Este un vis? Nu, iarna nu este..

4. Zile însorite în sud

Cu maşina în Italia pe timpul iernii, puteţi găsi întotdeauna destinaţii cu climă blândă. Roma, Napoli şi Palermo au ierni mai calde în comparaţie cu alte oraşe. Iar dacă chiar vreţi să daţi lovitura în materie de amintiri de vacanţă, daţi o fugă în orăşelul de poveste Alberobello, în Apulia, Capitala Culturală Europeană în 2019.

cu maşina în Italia

5. Vizitaţi pieţele de Crăciun

Crăciunul este una dintre cele mai bune perioade pentru a veni în Italia, cel puţin pentru pasionaţii de Crăciun. De la nord la sud, Italia are o mulţime de pieţe stradale, unde este posibil să găsiţi un număr mare de cadouri şi obiecte artizanale pe care nu le veţi găsi în magazinele obişnuite şi să gustaţi unele dintre cele mai delicioase produse de patiserie. Dacă sunteţi cu maşina în Italia, încercaţi mai întâi pieţele stradale din nord, precum Bolzano şi Trento.

6. Profitaţi de reducerile de iarnă

În toată Italia, reducerile de iarnă încep în primele zile ale lunii ianuarie şi se termină la sfârşitul lunii februarie Dacă plănuiţi o călătorie de cumpărături, nu există un sezon mai bun. Pregătiţi-vă pentru a face faţă mulţimilor, dar dacă sunteţi inteligent, puteţi cumpăra unele dintre cele mai scumpe mărci la preţuri mai mici.

7. Mâncarea de sezon, unică şi rafinată

După o zi de vizitare, de schi sau de cumpărături, nu este nimic mai bun de făcut decât să vă bucuraţi de o cină cu mâncare italiană excelentă, cu un pahar de vin bun şi câţiva prieteni. De la polenta la supe, de la trufe la ciuperci, de la risotto la mâncăruri cu carne, fiecare parte din Italia are propria mâncare de sezon, unică şi rafinată. Când este aproape Crăciun, nu uitaţi să încercaţi un Panettone autentic, pâinea dulce cu stafide şi coji de citrice, împreună cu o ceaşcă de ciocolată fierbinte.

8. Podgoriile sunt mai puţin ocupate

Dacă sunteţi pasionat de vinuri şi doriţi să le degustaţi în podgorii autentice, iarna este un moment bun pentru a face acest lucru. Recoltarea strugurilor s-a făcut în septembrie, iar pivniţele sunt pline de sticle noi, care abia aşteaptă să fie deschise. Un alt plus este că proprietarii au mai mult timp pentru a se dedica vizitatorilor şi pentru a oferi cât mai multe informaţii despre vinuri.

9. Camere de hotel mai ieftine

Cazarea în Italia este scumpă în timpul verii. De aceea, iarna este momentul perfect pentru a rezerva o cameră de hotel de vis sau chiar o vilă la preţuri mai mici. În acestă perioadă, cu excepţia celor din zona de munte, multe hoteluri îşi reduc tarifele.

10. Carnavalul de la Veneţia

Nu există o modalitate mai bună de a vă încheia iarna decât cu o petrecere la Carnavalul de la Veneţia, care are loc în fiecare februarie. Cum este principalul eveniment al anului, oraşul este supra-aglomerat, aşa că dacă nu doriţi să rataţi acest festival, ar trebui să rezervaţi un hotel în avans. De
asemenea, ţi alte oraşe au carnavaluri în această perioadă a anului, cum ar fi Viareggio sau Ivrea.

 

CITEŞTE ŞI:

KIA şi Hyundai vor evalua proiectarea automobilelor prin tehnologie VR

Cele 10 „puncte negre” de pe şoselele din jurul Bucureştiului

De ce are Mazda MX-30 baterie de numai 35,5 kWh!

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 4,6% în primele 5 luni din 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

motorină
CarburanţiTransporturi

Pentru transportatori, subvenția destinată accizei la motorină crește la 20 de bani/litru

În ședința de Executivului de miercuri, a fost aprobată Hotărârea de Guvern...

Arabia Saudită
Transporturi

România a semnat cu Arabia Saudită un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea transportului intermodal

România a semnat, luni, un Memorandum de Înţelegere cu Arabia Saudită pentru...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...