Advertisement

pietonii
Home Administrare flote Juridic Pietonii care folosesc telefonul mobil când traversează strada vor fi amendați cu 290 – 435 lei. Proiect

Pietonii care folosesc telefonul mobil când traversează strada vor fi amendați cu 290 – 435 lei. Proiect

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat proiectul de Hotărâre care completează regulile de aplicare a Codului rutier. Printre modificările preconizate este prevăzută și sancționarea pietonilor care ”efectuează activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public”. Cu alte cuvinte, pietonii vor fi amendați dacă vorbesc la telefon sau ascultă muzică.

Astfel, prin proiectul de de Hotărâre se introduce ”interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public”.

Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează potrivit art. 99 alin. (1) pct. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002. În acest caz, amenda prevăzută este în clasa I de sancţiuni, 2-3 puncte-amendă, ceea ce înseamnă ca acum are o valoare cuprinsă între 290 – 435 lei.

Reprezentanții MAI și-au motivat inițiativa legislativă prin faptul că ”pietonii reprezintă o categorie vulnerabilă în trafic, iar un comportament imprudent al acestora poate spori numărul deceselor rezultate din accidentele de circulație în care acești participanți la trafic sunt implicați”.

Aceștia menționează că, în perioada 1 ianuarie 2019 -15 septembrie 2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave având drept cauză principală a producerii traversarea neregulamentară de către pietoni. În urma producerii acestora, a rezultat decesul a 457 de persoane și rănirea gravă a altor 1.272 de persoane, toate aceste persoane având calitatea de pietoni.

Din această perspectivă, reprezentanții MAI consideră că este necesară îmbunătățirea legislației rutiere, astfel încât riscul rutier să se reducă.

”În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic. Cu toate acestea, în fapt, uneori, această asigurare nu se realizează, întrucât pietonul desfășoară o activitate de natură a-i distrage atenția, precum folosirea telefonului mobil. Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public.
Mai mult, distragerea atenției poate constitui un factor concurent în producerea accidentului rutier chiar și atunci când traversarea drumului public de către pietoni urmează să se facă prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător.
Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare. De asemenea, prin distragerea auditivă, pietonul nu mai percepe sunetele traficului rutier ori semnalele speciale de avertizare sonoră folosite de autovehiculele cu regim prioritar de circulație precum cele aparținând poliției ori serviciului de ambulanță”, și-au motivat reprezentanții MAI demersul legislativ.

Proiectul de HOTĂRÂRE pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1.391/2006 este publicat în secțiunea Transparență decizională, de pe site-ul Ministerului Afacerillor Interne.

 

CITEȘTE ȘI:

Comuna Cernica, din jud. Ilfov, a ieșit din carantină

Firmele care nu respectă restricțiile, în mod repetat, vor fi suspendate 15 zile. Proiect

A fost semnat contractul pentru Drumul Expres Galaţi – Brăila cu Asocierea SA&PE Construct-Spedition UMB-Technostrade

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

siguranţa rutieră a copiilor
Siguranţă rutieră

Ghiduri de educație rutieră pentru elevi, realizate de MAI și Ministerul Educației

Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în colaborare cu Ministerul Educației, a publicat trei...

drogați
Juridic

Șoferii prinși băuți sau drogați la volan rămân fără carnet 10 ani

Șoferii prinşi la volan cu o alcoolemie mai mare de 0,8/mie sau...

ghişeu
Juridic

MAI: Între 1 şi 6 mai, nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că în perioada 1- 6 mai 2024,...

drogați
Siguranţă rutieră

Noi norme rutiere privind încălcarea regulilor de circulație în străinătate

În condițiile în care aproximativ 40% din încălcările transfrontaliere ale normelor de...