PIB-ul a scăzut cu 3,9% în 2020, o contracție mai redusă decât cea anticipată

Economia românească s-a contractat cu 3,9% anul trecut, iar în ultimul trimestru din 2020 PIB-ul a scăzut cu 1,5% faţă de acelaşi trimestru din 2019, potrivit datelor semnal anunțate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economia

Conform INS, în trimestrul IV 2020, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul Intern Brut a crescut cu 5,3%, pe serie ajustată sezonier, iar faţă de acelaşi trimestru din anul 2019 a înregistrat o scădere cu 1,7%.

Pe serie brută, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut, în trimestrul IV 2020, a înregistrat o scădere cu 1,5%.

Prognoza oficială, folosită şi la construcţia bugetului pentru acest an, arăta o scădere economică de 4,4% în 2020.

Premierul Florin Cîţu, fost ministru de Finanţe, consideră că au fost spulberate estimările apocaliptice şi anunţă că 2021 va fi anul investiţiilor şi al reformelor.

„Economia României, performanţa care spulberă estimările apocaliptice! În trimestrul IV din 2020 economia României a crescut cu 5,3%!!! O performantă fantastică. Cea mai rapidă revenire a economiei din istorie. (…) Revenirea economiei în V, o certitudine! În 2020, economia României, alături de cea globală, a fost lovită de cea mai mare criză din ultima sută de ani. Cu toate acestea, s-a contractat cu doar 3.9%”, a comentat Florin Cîţu.

El afirmă că n 2021 vor fi corectați ”30 de ani de amânări şi de populism”.

„Împreună am reuşit să redresăm economia şi să avem acest rezultat. România a performat în 2020 cu 5% mai bine decât estimările iniţiale şi în medie cu 2,5% mai bine decât toate estimările publicate de instituţiile internaţionale, CE, agenţiile de rating şi instituţiile financiare. Nu ne oprim aici. Anul acesta este anul reformelor şi al investițiilor. Corectăm 30 de ani de amânări şi de populism. În acest prim mandat, de 4 ani, promit să pun economia pe o traiectorie de creştere economică sustenabilă şi să creez un mediu economic în care toţi românii au şansa de reuşi”, a adăugat premierul Florin Cîţu.

 

CITEȘTE ȘI:

Tunel submarin între Scoția și Irlanda de Nord. Marea Britanie analizează planul

A fost emis ordinul de începere a lucrărilor pentru Lotul 1 de pe Autostrada A0

 

 

Adaugati comentariu