Advertisement

IMM Leasing 2021
Home Finanţare Fonduri publice FNGCIMM va acorda, in 2021, garantii in valoare de peste 18 mld. lei. Care sunt programele

FNGCIMM va acorda, in 2021, garantii in valoare de peste 18 mld. lei. Care sunt programele

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat, anul trecut, cel mai mare numar de garantii de la infintarea sa, in anul 2002, respectiv 92.241 garantii, cu o valoare de garantare de peste 20,7 mld lei.

Potrivit institutiei, situatia economica generata de manifestarea pandemiei COVID-19 a impus ca prioritatile FNGCIMM pentru anul 2020 sa se alinieze masurilor Guvernului Romaniei, in vederea sprijinirii mediului de afaceri, a intreprinderilor mijlocii, mici si a microintreprinderilor.

“In anul 2020 am acordat un numar total de 92.241 garantii, cu o valoare de garantare de 20,784,652,327 lei, ceea ce reprezinta 12,8% din numarul total de garantii, respectiv 28,4% din valoarea garantiilor acordate de FNGCIMM in 18 ani de activitate. Aceasta crestere semnificativa se datoreaza in parte contextului economic care a favorizat interventia si utilitatea unui instrument de sustinere anticiclic, si aici se remarca in mod deosebit programul IMM INVEST ROMANIA. Programul a deblocat ramuri intregi ale economiei prin facilitatile de garantare si subventionare a costurilor finantarii, prin sinergia creata cu sistemul bancar si parteneriatul in baza caruia am putut oferi rapid solutii de finantare optime, atat pentru mentinerea in viata a IMM-urilor aflate in dificultate, cat si pentru finantarea companiilor pentru care criza a adus oportunitati de dezvoltare. Garantiile acordate prin Programul IMM Invest Romania sunt deja acoperite prin taxele si impozitele platite de aceste companii, prin faptul ca si-au continuat activitatea si au contribuit cu 13 miliarde de lei la buget. Nu in ultimul rand, merita amintite masurile organizatorice pe care le-am luat intr-o perioada extrem de scurta, pentru a intari capacitatea instutitionala a FNGCIMM care a devenit un pilon important pentru sustinerea si relansarea economiei in contextul crizei actuale”, a explicat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM.

La data de 1 ianuarie 2020, FNGCIMM administra trei programe guvernamentale, Prima Casa, Investeste in Tine si Prima Masina, dedicate persoanelor fizice, cu un numar de 20.067 acordari, care reprezentau circa 83,5 % din cele 24.016 garantii emise in anul 2019, restul de 16,5% fiind garantii din surse proprii acordate prin programele Start-up Nation, OPTIMM, garantii Plafon, precum si garantii si scrisori de garantie acordate din surse primite in administrare de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Evolutia activitatii de garantare in anul 2020 consta in cresterea cu 185% a numarului de garantii acordate si cu 511% a valorii acestor garantii fata de anul 2019.

De la declansarea crizei sanitare, FNGCIMM a lansat cinci programe noi pentru a raspunde la provocarile economico-financiare generate de catre pandemia COVID-19.

1. Programul de sustinere a accesului intreprinderilor mici si mijlocii la capital financiar – IMM INVEST ROMANIA a fost primul program lansat de FNGCIMM in acest an, cu scopul de a sprijini IMM-urile afectate semnificativ de criza COVID-19 sa isi asigure lichiditatile pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii. Impactul Programului IMM Invest Romania in Economia tarii in anul 2020, in doar 6 luni de la implementare, se poate sumariza prin:

– 10% din mediul de afaceri din perspectiva veniturilor au aderat la Program;

– derularea programului prin 21 de banci;

– acordarea unui numar record de finantari totale de 25.586;

– o valoare totala finantata de catre institutiile bancare de peste 15 mld lei;

– asigurarea continuitatii locurilor de munca a unui numar de 443.097 de angajati. Potrivit INS la finele anului 2019 numarul de someri inregistrati era de 374.405. In situatia in care Programul nu era in vigoare si in derulare, rata somajului s-ar fi dublat in anul 2020;

  • Total contributii munca (CASS, CAS, Impozit Venit, CAM) = 7,7 mld lei;
  • TVA Net platit = 3,6 mld lei;
  • Impozit venit / profit = 1,6 mld lei;
  • TOTAL IMPOZITE SI TAXE = 12,9 mld lei

– Garantiile acordate prin Programul IMM Invest Romania sunt deja acoperite prin taxele si impozitele platite de aceste companii in 2019 (inainte de pandemie).

– In perioada 2021-2025 se estimeaza ca firmele care au beneficiat de Programul IMM Invest Romania vor aduce un impact fiscal prin taxe si contributii platite de 56,1 mld lei, ceea ce este de 22 ori mai mult decat nivelul maxim al garantiilor executate in cel mai pesimist scenariu (rata creditelor neperformante pentru creditele IMM Invest poate ajunge pana in anul 2025 la maxim 20%, comparativ cu nivelul actual de 4% raporat de BNR pe intreg sistemul bancar). In cazul multiplicatorului cash raportul dintre taxe platite:garantii executate este de 1:22. Altfel spus, prin Programul IMM Invest Romania, nu au existat sume cheltuite, dimpotriva se vor genera venituri suplimentare in perioada 2021-2025 la Bugetul de Stat.

Din punct de vedere al finantarii sectoarelor de activitate ale intreprinderilor mici si mijlocii care au aplicat, Programul IMM Invest Romania a sustinut (asa cum reiese din bazele de date ale FNGCIMM) in principal urmatoarele coduri CAEN:

Top

    Cod Caen

Descriere COD CAEN

1

4120

Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale

2

4941

Transporturi rutiere de marfuri

3

0111

Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase

4

4673

Comert cu ridicata al materialului lemnos si a materialelor de constructie si echipamentelor sanitare

5

5610

Restaurante

Dupa marimea intreprinderilor mici si mijlocii care au beneficiat de finantari in cadrul Programului IMM Invest Romania, imaginea se prezinta astfel:

– 52% intreprinderi aflate in categoria Micro (0-9 angajati);

– 38% intreprinderi aflate in categoria Mici (10-49 angajati);

– 10% intreprinderi aflate in categoria Mijlocii (50-249 angajati).

La data de 31.12.2020, ajutorul de stat acordat beneficiarilor Programului IMM Invest Romania insumeaza:

Dobanzi aferente creditelor utilizate 102,055,165.06 lei
Comisioane de administrare 48,548,713.14 lei
Comisioane de risc 140,679,850.28 lei

Avand in vedere decizia Comisiei Europene de prelungire a Cadrului Temporar de Ajutor de Stat pana la sfarsitul anului 2021, FNGCIMM estimeaza in acest an, dublarea numarului de finantari, avand la baza toate Programele aferente Planului National de Investitii si Relansare Economica, printre care se numara: IMM Invest (continuare), Agro IMM Invest (program nou), IMM Leasing de Echipamente si Utilaje (program lansat initial la finele anului 2020) si, nu in ultimul rand, IMM Factor (program care va sustine cashflow-ul intreprinderilor mici si mijlocii).

2. Cel de-al doilea mecanism de garantare operationalizat de FNGCIMM in acest an, este Programul infiintat in baza OUG nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiar nebancare anumitor categorii de debitori, rolul FNGCIMM fiind de a garanta creditorilor sumele reprezentand dobanzi amanate la plata si de a prelua riscul neindeplinirii obligatiilor ce le revin debitorilor. De la implementarea acestei facilitati, FNGCIMM a emis scrisori de garantare pentru 24 banci, cu o valoare totala a angajamentului de garantare de 25.1833.057,49 lei, reprezentand dobanzi datorate de 47,212 debitori persoane fizice si a 112 IMM-uri.

3. Programul Noua Casa, continuator al programului Prima Casa, operationalizat in partea a doua anului 2020, a contribuit la deblocarea creditului ipotecar prin facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat. Impreuna, cele doua programe, Prima Casa, si Noua Casa sunt responsabile de acordarea a 16.102 garantii, pentru credite de aproximativ 3,6 miliarde lei. De la data de 17.09.2020, cand a fost incarcata prima solicitare de garantare pe Noua Casa, au fost acordate 7.882 garantii, in valoare de 999,3 milioane lei, ce sustin finantari in valoare de 1,95 miliarde de lei. Aceste cifre demonstreaza ca noul program este adaptat necesitatilor de locuire actuala si raspunde dorintei romanilor de a avea acces la o locuinta in proprietate, cu un confort sporit. Programul este digitalizat prin utilizarea aplicatiei web-plafon si a semnaturii electronice si are un plafon total de garantare alocat in anul 2021 de 1,5 miliarde lei.

4. Programul IMM LEASING de ECHIPAMENTE SI UTILAJE este operational, iar numarul mare de operatori de leasing financiar care s-au inscris in program arata ca acest instrument financiar nou este necesar IMM-urilor pentru a putea achizitiona bunuri mobile noi sau second-hand si asigura fluxurile financiare necesare prin operatiuni specifice de sell-and-lease-back.

Acest program urmeaza sa fie digitalizat prin utilizarea aplicatiei web-plafon si a semnaturii electronice.

Plafonul total de garantare alocat pentru anul 2021 este de 4 miliarde lei, iar bugetul schemei de ajutor de stat este de 78,1 milioane lei.

5. Programul IMM FACTOR sustine accesul IMM-urilor la finantarea creditului comercial. Prin program, FNGCIMM acorda garantii de stat in favoarea fiecarui beneficiar eligibil pentru finantarile de tip factoring cu regres, acordate de banci pe baza facturilor, in cadrul unui plafon de finantare cu caracter reinnoibil, garantat de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice. La fel ca toate programele noi lansate si acest program va fi complet digitalizat prin utilizarea aplicatiei web-plafon si a semnaturii electronice. Programul este operational, urmand sa produca rezultate in perioada urmatoare. Plafonul total al garantiilor care pot fi acordate in cadrul Programului in anul 2021 este de 1 miliard de lei, bugetul schemei de ajutor de stat este de 43 milioane lei, iar numarul total al beneficiarilor este estimat la 1.000 de IMM-uri.

Recent Comisia Europena a anuntat decizia de prelungire a Cadrului Temporar de Ajutor de Stat pana la sfarsitul anului 2021, iat FNGCIMM estimeaza dublarea numarului de finantari in baza programelor implementate in cadrul Planului National de Investiii si Relansare Economica. Valoarea totala a garantiilor prevazut a fi acordate in anul 2021 este de peste 18 miliarde lei, la o pondere medie a garantiilor la un nivel de 80%.

In ceea ce priveste celelalte programe pe care FNGCIMM le implementeaza, rezultatele foarte bune obtinute in anul 2020 se datoreaza si masurilor de imbunatatire a produselor de garantare de marca ale FNGCIMM, cum ar fi ”Noul OPTIMM”, la care a fost dublata valoarea garantiei din surse proprii.

Colaborarea cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin care sunt asigurate fondurile din care FNGCIMM acorda garantii in favoarea Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, a cunoscut, de asemenea, un revirament in anul 2020. Rezultatele obtinute la data de 30.12.2020, arata ca anul trecut, fata de perioada similara din 2019, numarul de garantii acordate in baza fondurilor in administrare puse la dispozitie de MADR, cat si valoarea acestora, aproape s-a dublat. Comparativ, in anul 2019 au fost acordate 966 de garantii cu o valoare de garantare de 1,18 miliarde lei, iar in anul 2020, au fost acordate 1.604 garantii, cu o valoare de garantare de 2,12 miliarde lei.

Prin intermediul Ministerului de Finante, FNGCIMM este in negocieri avansate cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru stabilirea detaliilor parteneriatului intr-un nou program, intitulat SME FUND. In cadrul acestui program, FNGCIMM va garanta din surse proprii creditele care vor fi acordate de BERD prin intermediul unor banci selectate de aceasta. In cadrul noului program, FNGCIMM va introduce un nou instrument de garantare, garantia tip portofoliu, iar BERD va oferi consultanta IMM-urilor aplicante/beneficiare, precum si asistenta tehnica bancilor partenere.

 

CITEȘTE ȘI:

PIB-ul a scăzut cu 3,9% în 2020, o contracție mai redusă decât cea anticipată

Tunel submarin între Scoția și Irlanda de Nord. Marea Britanie analizează planul

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Primăria Galați
Fonduri publice

Primăria Galați își cumpără o flotă de 15 mașini electrice

Primăria Galați își cumpără o flotă de 15 mașini electrice, prin programul...

Poliția Locală Timișoara
Fonduri publice

Poliția Locală Timișoara își reînnoiește flota cu 7 autospeciale, prin programul Rabla

Poliția Locală Timișoara intenționează să achiziționeaze 7 autospeciale prin programul Rabla Clasic,...

AFIR
Fonduri publice

AFIR își completează parcul auto cu 33 de autovehicule, în valoare de peste 3 mil. lei

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) își completează parcul auto cu 33...

autoturisme de intervenție
Fonduri publice

ANAF și Autoritatea Vămilor vor fi dotate cu 160 de autoturisme de intervenție operativă, în valoare de 9,2 milioane de euro

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate va achiziționa un număr de 160 autoturisme...