Advertisement

Piaţa de leasing operaţional
Home Finanţare Leasing operaţional Piaţa de leasing operaţional a urcat la 80.000 de vehicule în administrare

Piaţa de leasing operaţional a urcat la 80.000 de vehicule în administrare

Piaţa de leasing operaţional a crescut în linie cu piața auto, depășind la finalul anului 2022, nivelul de 80.000 de unități în administrare, ceea ce reprezintă un avans de peste 4.000 de autovehicule, respectiv 5%, față de finalul anului 2021, arată estimările Asociației Societăților de Leasing Operațional (ASLO). În aceeași perioadă, înmatriculările de autoturisme și autovehicule utilitare ușoare au crescut cu 4%.

Ponderea produsului full-service a depășit 92%, confirmând faptul că această variantă aduce cele mai mari beneficii oferite de externalizarea administrării flotelor auto.

„În ciuda provocărilor legate de mediul extern, precum războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la energie și inflația în general, piața de leasing operațional și-a continuat creșterea, confirmând importanța acestui serviciu în achiziția și utilizarea autovehiculelor. Înmatriculările de autovehicule în leasing operațional continuă să reprezinte peste 10% din înmatriculările de autoturisme și utilitare ușoare noi”, a explicat Bogdan Apahidean, preşedinte ASLO.

Conform datelor centralizate de Asociația Societăților de Leasing Operațional, în topul primelor 5 companii membre intră: Arval Service Lease România, LeasePlan România, ALD Automotive, Autonom Services și New Kopel (SIXT Group Romania).

Pe parcursul anului 2022, ASLO a inițiat un demers pe lângă Ministerul Mediului în vederea extinderii accesului clienților de leasing operațional la eco-tichete. Propunerea, exprimată și în dezbaterea publică privind ghidul de finanțare a programului privind casarea autovehiculelor uzate, vizează eliminarea discriminării față de celelalte forme de achiziție a autovehiculelor, prin acordarea eco-tichetelor pe utilizator, față de sistemul actual, când acestea sunt acordate pe firma de leasing.

 ”Astăzi, clienții de leasing operațional au la dispoziție un volum de maximum 20 de autovehicule electrice pe care o societate de leasing operațional le poate achiziționa cu eco tichete pe o perioadă de trei ani. Prin propunerea legislativă ne dorim eliminarea acestor discriminări și, în paralel, creșterea gradului de adopție a vehiculelor mai puțin poluante”, spune Bogdan Apahidean.

Totodată, ASLO a inițiat și un demers față de Ministerul Finanțelor și ANAF în vederea clarificării unor aspecte legate de durata contractelor de leasing operațional și durata normală de funcționare a unui bun second hand. Din păcate această inițiativă a rămas până în prezent, în ciuda revenirilor, fără un răspuns.

Înfiinţată în noiembrie 2010 ca o asociaţie profesională, neguvernamentală, non-profit şi apolitică, ASLO are ca principal scop reprezentarea intereselor industriei de leasing operațional în comunitatea de afaceri prin promovarea conceptului de leasing operațional, a celor mai bune practici și standarde profesionale, precum și educarea și dezvoltarea comunității de afaceri în domeniul leasingului operațional și crearea unei interfețe oneste între comunitatea de leasing și terțe părți.

Membrii cu drepturi depline ai ASLO reunesc principalele companii de leasing operaţional de pe piaţa românească: ALD Automotive, Arval Service Lease România, Autonom Services, Autotechnica Fleet Services,  Business Lease România, LeasePlan România, New Kopel România (SIXT Group Romania), RCI Finanţare România și Unicredit Leasing Fleet Management. Membrii asociați sunt: Autovista România, Dekra Certification și Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare.
 

 

CITEȘTE ȘI:

Licitație pentru finalizarea tronsonului I din Drumul Expres Craiova-Piteşti

Germania a încheiat un acord cu UE privind utilizarea e-combustibililor după 2035

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Romgaz
Leasing operaţional

Romgaz contractează o flotă de 30 de utilitare 4×4 în leasing operațional

Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz intenționează să contracteze un număr de...

tesla
Leasing operaţional

Reducerea prețurilor la mașinile Tesla a afectat valorile de revânzare ale flotelor companiilor de leasing

Tesla ia măsuri pentru a calma unele companii europene de leasing operațional,...

leasing operațional
Flotă verdeLeasing operaţional

Rabla Plus. Accesul companiilor de leasing operațional la eco-tichete va fi extins

Autoritatea Fondului pentru Mediu va extinde, în exerciţiul financiar 2025 – 2030,...