Piața de fuziuni şi achiziţii din România a înregistrat în 2015 o creștere de peste 23%. Top 10 tranzacţii

Piaţa de M&A (Fuziuni şi Achiziţii) din România a înregistrat în 2015 o creştere consistentă de peste 23% comparativ cu 2014, valoarea totală a acesteia fiind estimată la 3,65 miliarde USD. Creşterea a survenit în pofida numărului mai redus de tranzacţii înregistrate comparativ cu anul precedent.



transport

Faţă de nivelul de 36% din 2014, ponderea numărului de tranzacţii care au fost făcute publice este 39% din cele 123 de tranzacţii care au avut loc în 2015, valoarea medie a tranzacţiilor sub 100 milioane USD menţinându-se constantă la 21 milioane USD.

După numărul de tranzacţii, cele mai atractive sectoare au fost IT-ul şi sectorul energetic şi minier, acestea înregistrând şi cele mai multe tranzacţii (câte 13 de fiecare). Topul a fost completat de segmentul de real estate (12 tranzacţii) şi sectoarele de servicii şi sănătate (câte 11 tranzacţii în fiecare).

Majoritatea tranzacţiilor din 2015 au fost făcute de investitori străini, peste 60% din totalul tranzacţiilor fiind efectuate de investitori care şi-au marcat în acest fel intrarea pe piaţă sau companii multinaţionale care şi-au consolidat poziţia în România. La nivel regional, Slovacia este singura ţară din Europa Centrală şi de Est care a reuşit să atragă o pondere mai mare de companii străine.

Comparativ cu 2014, când predominanţi au fost investitorii din Germania şi Austria, cei mai importanţi investitori străini în 2015 au provenit din SUA. Astfel, aceştia au fost responsabili pentru 10% din investiţiile străine, fiind urmaţi de cei din Irlanda şi Marea Britanie, cu câte 8%.

La fel ca în 2014, doar 6% dintre tranzacţiile înregistrate au fost făcute de investitori români care au achiziţionat ţinte externe, unul din cele mai mici procente din regiune, situându-se la egalitate doar cu Bulgaria şi Ungaria.

În 2015, majoritatea covârşitoare a investitorilor au fost strategici (83%), numărul tranzacţiilor efectuate de aceştia crescând cu 18% comparativ cu 2014, un trend prezent de altfel în toată regiunea, unde per total 78% din tranzacţii au fost făcute de acest tip de investitori.

Creşterea valorică a pieţei a fost susţinută, printre altele şi de tranzacţiile din domeniul financiar efectuate de jucători din domeniul bancar. Aici s-a înregistrat şi cea mai mare tranzacţie a anului, prin grupul italian UniCredit care a cumpărat pachetul de 45% din acţiuni deţinut de Ion Ţiriac la UniCredit Tiriac Bank pentru aproximativ 771 milioane dolari.

Printre alte tranzacţii importante a căror valoare nu a fost făcută publică amintim achiziţia operatorului privat de sănătate, Regina Maria de către fondul britanic Mid-Europa Partners (estimată la o valoare de 148 milioane dolari) sau achiziţia Lafarge şi Holcim România de către producătorul irlandez CRH, într-o mega tranzacţie transfrontalieră estimată la 7.1 miliarde dolari (din care aproximativ 439 milioane dolari pentru activele din România).

Anul 2015 a continuat efervescenţa anului precedent. Stabilitatea macroeconomică a readus sentimentul pozitiv în perspectivele de afaceri şi a dat încredere investitorilor pentru implementarea strategiilor de dezvoltare. Sectorul vedetă, din perspectiva valorii tranzacţiilor în 2015, atât în România, cât şi în Europa Centrală şi de Sud-est, a fost segmentul financiar-bancar, care ne aşteptăm să fie în continuare activ alături de sectoare precum IT, producţie, energie sau servicii. Date fiind previziunile macroeconomice, precum şi evoluţia de până acum din anumite sectoare sau portofolii de investiţii, ne aşteptăm ca tranzacţiile transfrontaliere să crească, pe fondul soluţiilor strategice alese de anumiţi jucători din sectoarele active în M&A, pentru a ţine pasul cu firmele concurente care şi-au consolidat deja poziţia prin achiziţii”, explică Florin Vasilică, liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Top 10 cele mai mari tranzacţii care au avut loc în România în 2015

Nr. Compania ţintă Compania cumpărătoare Ţara cumpărătorului Valoarea tranzacției (mil. dolari)
1 UniCredit Tiriac Bank UniCredit SpA Italia 771*
2 Lafarge, Holcim CRH Irlanda 439*
3 Regina Maria Mid Europa Partners Marea Britanie 148*
4 Pehart Tec Abris Capital Partners Polonia 112
5 Auchan Titan shopping centre in Bucharest New Europe Property Investments plc Africa de Sud 99
6 North Star Shipping SRL Archer Daniels Midland Co (ADM) SUA 95
7 Volksbank Romania SA Banca Transilvania SA România 89
8 Bucharest West Industrial Park CTP Invest spol sro Republica Cehă 66
9 McDonald’s Romania SRL Premier Capital Malta 54
10 Nusco Tower SRL Kifeni Investments Ltd Cipru 50

*Notă: dat fiind faptul că valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică s-au folosit estimările unor surse specializate din piaţă

Adaugati comentariu