T&E
Home Piaţa auto Flotă verde Peste 400 de maşini electrice şi hibride au fost vândute pe piaţa românească în primele 10 luni

Peste 400 de maşini electrice şi hibride au fost vândute pe piaţa românească în primele 10 luni

Vânzările de autovehicule electrice şi hibride noi în România au ajuns, în primele 10 luni ale acestui an, la 411 unităţi, în creştere cu 125,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2014, potrivit statisticii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).

Numărul maşinilor ecologice, raportate în intervalul ianuarie — octombrie 2015, reprezintă echivalentul a 0,5% din totalul autovehiculelor noi comercializate în aceeaşi perioadă.

La nivelul lunii octombrie, au fost înregistrate vânzări de maşini electrice în număr de 79 de unităţi (0,8% din totalul vânzărilor), în creştere cu 31,6% faţă de luna anterioară, când s-au vândut 60 de maşini electrice şi hibride.

Potrivit APIA, din totalul celor 411 de unităţi vândute în primele zece luni din acest an, 25 au fost 100% electrice, creşterea faţă de intervalul ianuarie — octombrie 2014 fiind de 125,8%, când se consemnaseră 182 de maşini ‘verzi’ comercializate, din care 6 complet electrice.

Pe de altă parte, în funcţie de tipul de combustibil, autoturismele diesel au continuat să domine piaţa, cu o pondere care, la 10 luni, a ajuns la 53,3% din totalul comercializat (42.503 unităţi), în timp ce autovehiculele pe benzină au însumat 46,2% din piaţă, respectiv 36.825 unităţi.

În 2015, Programul „Rabla” a fost configurat cu eco-bonusuri diferenţiate, care se adaugă primei de casare în valoare de 6.500 lei, şi cu posibilitatea cumulării a maximum două eco-bonusuri pentru achiziţia unui autovehicul.

Astfel, se poate acorda un eco-bonus în valoare de 750 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, un eco-bonus în valoare de 1.500 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid convenţionale), precum şi un eco-bonus în valoare de 2.500 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).

Persoanele fizice care vor să achiziţioneze o maşină nouă pot aplica, începând din 27 aprilie, în cadrul Programului ‘Rabla’, bugetul alocat în acest an de către autorităţi fiind de 162,5 milioane de lei.

Cele mai noi informaţii furnizate de Administraţia Fondului pentru Mediu /AFM/ arată că persoanele fizice şi juridice au rezervat, până în data de 8 octombrie, un număr de 19.500 de tichete în cadrul programului ‘Rabla’.

Autorităţile au alocat, în acest an, 20.000 de tichete valorice pentru persoane fizice şi 5.000 de tichete pentru persoane juridice, inclusiv instituţii publice, operatori economici fără personalitate juridică, organizaţii profesionale care sunt organizate şi îşi desfăşoară activitatea într-una dintre formele de exercitare a profesiei liberale.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

vehiculelor electrice
Analize de piațăFlotă verde

China și-a păstrat prima poziție în competiția vehiculelor electrice. Studiu EY

China și-a păstrat prima poziție în progresul către un viitor al vehiculelor...

Flotă verde

Renault își completează gama de vehicule utilitare 100% electrice cu Noul Trafic VAN E-Tech electric

Cu noul Trafic Van E-Tech electric, Renault are acum câte un model...

China
Flotă verdeJuridic

CE va lansa o investigație antisubvenție privind vehiculele electrice din China

Comisia Europeană (CE) va lansa o investigație antisubvenție privind vehiculele electrice care...

Flotă verdePiaţa auto

OMV lansează marca eMotion. România inclusă în planurile acesteia

OMV a pus bazele mărcii eMotion prin intermediul căreia se va implica...