Persoanele juridice au solicitat tot bugetul disponibil pentru Rabla Plus

În prima săptămână de la lansarea programelor Rabla, persoanele juridice au solicitat întregul buget disponibil pentru Rabla Plus, în valoare de 26,5 milioane de lei, arată datele prezentate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).Rabla Plus

În ceea ce privește programul Rabla Clasic pentru persoane juridice, bugetul total este de 17,5 milioane de lei, iar solicitări 40% din fonduri, adică pentru 7 milioane de lei, fiind încă disponibile 10,5 milioane lei.

Rabla Plus

 

Potrivit AFM, la programul Rabla Clasic pentru persoane fizice, care are un buget total de 100 de milioane de lei, s-au primit solicitări pentru 48,22 milioane (48,22%), iar disponibilul este de 51,78 milioane.

La programul Rabla Plus pentru persoane fizice, bugetul total este de 110 de milioane de lei, din care s-au solicitat 59,22 milioane (53,84%), fiind disponibile 50,78 milioane.

Ediţia 2022 a programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus a debutat în data de 8 februarie, la ora 10.00, cu un buget record de 1,24 miliarde lei.

În programul Rabla Clasic 2022, cuantumul primei de casare este de:

– 6.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete în schimbul casării unui autovehicul uzat;
– 6.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat;
– 9.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate.

La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri, astfel:
a) 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 119 g CO2/km în sistem WLTP; în cazul în care în COC este înscrisă şi cantitatea de emisii de CO2 conform sistemului NEDC, se acordă 1.500 lei pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 100 g CO2/km în sistem NEDC;
b) 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
c) 3.000 lei, se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
d) 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

În situaţia în care sistemul de propulsie al autovehiculului nou îndeplineşte mai multe dintre caracteristicile de mai sus, ecobonusurile se pot cumula. Potrivit Ghidului de finanţare, prima de casare nu se cumulează cu alte programe care finanţează achiziţionarea autovehiculelor noi, dar, prin excepţie, poate fi cumulată cu operaţiunile finanţate prin fonduri europene aferente politicii de coeziune.

În cazul Rabla Plus 2022, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehiculul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin un autovehicul uzat. Cu excepţia cazului în care se achiziţionează o motocicletă electrică, la achiziţionarea unui autovehiculul nou, solicitantul poate preda spre casare maximum două autovehicule uzate, beneficiind de ecotichet.
Cuantumul ecotichetului pentru casarea unui singur autovehicul uzat este de:

  • 45.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric NEDC/WLTP;
  • 20.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 78 g CO2/km în sistem WLTP; în cazul în care în COC este înscrisă şi cantitatea de emisii de CO2 conform sistemului NEDC, se acordă pentru autovehiculul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 65 g CO2/km în sistem NEDC;
  • 6.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

Cuantumul ecotichetului pentru casarea a două autovehicule uzate este de:

  • 48.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric NEDC/WLTP;
  • 23.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 78 g CO2/km în sistem WLTP; în cazul în care în COC este înscrisă şi cantitatea de emisii de CO2 conform sistemului NEDC, se acordă pentru autovehiculul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 65 g CO2/km în sistem NEDC.

La ecotichet se poate adăuga un ecobonus în cuantum de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară. Ecotichetul nu se cumulează cu alte programe care finanţează achiziţionarea autovehiculelor noi, dar prin excepţie, poate fi cumulat cu operaţiunile finanţate prin fonduri europene aferente politicii de coeziune.

Ecotichetul se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare, cu TVA, al
autovehiculului nou, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar.

Potrivit Ghidului de finanţare, valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat prin program.

 

CITEȘTE ȘI:

Reducerea stimulentelor guvernamentale ar putea afecta vânzările de vehicule electrice

Volkswagen Amarok. O nouă etapă

 

 

Adaugati comentariu