Advertisement

certificat de vaccinare
Home Transporturi Parlamentul European susține introducerea unui certificat de vaccinare pentru deblocarea turismului

Parlamentul European susține introducerea unui certificat de vaccinare pentru deblocarea turismului

Un protocol pentru teste înainte de plecare, un certificat de vaccinare şi un sigiliu sanitar european sunt măsurile pe care Parlamentul European consideră că ar trebui incluse în strategia UE privind turismul sustenabil, se arată într-un proiect de rezoluţie votat în Comisia pentru transport şi turism (TRAN) a Parlamentului European (PE).

Proiectul de rezoluţie privind întocmirea unei strategii UE privind turismul sustenabil, adoptată de comisia TRAN cu 47 de voturi pentru şi două împotrivă, îndeamnă ţările UE să includă sectorul turismului în planul lor de redresare şi să ia în considerare reducerea TVA pentru aceste servicii.

Documentul menţionează că pandemia a schimbat cererea călătorilor către un turism „sigur şi curat” care să fie mai sustenabil. Eurodeputaţii le cer statelor membre să implementeze pe deplin şi fără întârziere criterii comune pentru călătorii sigure, cu un protocol de siguranţă pentru sănătate în UE care să prevadă testarea înainte de plecare şi aplicarea carantinei doar în ultimă instanţă.

Europarlamentarii vor un certificat de vaccinare comun, care ar putea deveni o alternativă la testele PCR şi măsurile de carantină, odată ce vor exista suficiente dovezi că persoanele vaccinate nu transmit virusul, sau recunoaşterea reciprocă a procedurilor de vaccinare. De asemenea, ei subliniază importanţa implementării aşa-numitului Passenger Locator Form (PLF) la nivelul UE şi a dezvoltării de aplicaţii voluntare şi interoperabile autonome de monitorizare, trasare şi avertisment.

Proiectul de rezoluţie îndeamnă, de asemenea, Comisia Europeană să introducă un sigiliu de certificare a igienei în UE, care ar putea certifica standarde minime pentru prevenirea şi controlul răspândirii virusului COVID-19 şi care ar putea restabili încrederea în sectorul turismului.

Eurodeputaţii au salutat şi înfiinţarea portalului „Re-open E” şi îndeamnă statele UE să trimită informaţii clare privind introducerea sau ridicarea de viitoare restricţii asupra libertăţii de mişcare Comisiei Europene.

Eurodeputaţii militează pentru o privire dincolo de pandemie şi înlocuirea strategiei din 2010 asupra turismului în UE pentru a menţine poziţia Europei ca primă destinaţie. În final, textul cere Comisiei Europene să înfiinţeze o Agenţie Europeană pentru Turism.

„Cu vara care se apropie, vrem să evităm greşelile trecute şi să introducem măsuri uniforme de călătorie, precum un protocol UE pentru teste înainte de plecare, un certificat de vaccinare şi un sigiliu sanitar european. Turismul este unul dintre sectoarele care a fost lovit cel mai dur de această pandemie. Are nevoie să fie introdus în mod corespunzător în planul de redresare al statelor membre şi de un mecanism care să arate cu claritate că beneficiază de sprijinul UE”, a declarat raportorul PE Claudia Monteiro de Aguiar, din grupul PPE.

Rezoluţia privind stabilirea unei strategii UE pentru turism sustenabil urmează acum să fie supusă la vot în plenul PE, posibil în cea de a doua sesiune din martie.

 

CITEȘTE ȘI:

În 5 ani, prin Rabla Plus au fost achiziționate peste 5.700 de vehicule ”verzi”

Autospeciale noi pentru polițiștii de la Imigrări

Continental investește în viitorul microcipurilor pentru vehiculele autonome

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Exporturile de mijloace de transport
Transporturi

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 7% în primele 4 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 7% în primele 4...

taximetrie
Transporturi

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie, soluţia fiind, pe...

Star Taxi
Transporturi

Star Taxi își extinde serviciile în alte patru orașe. Are și un serviciu disponibil pentru companii

Star Taxi, cea mai mare aplicație de transport dezvoltată de o companie...

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 6,5 % în primele 2 luni din 2024

În primele două luni din 2024, cifra de afaceri din serviciile de...