Advertisement
Parcul auto din Romania - Europa 2019 floteauto.ro
Home Piaţa auto Analize de piață Parcul auto din România este printre cele mai vechi din Europa

Parcul auto din România este printre cele mai vechi din Europa

Nu e nicio surpriză că parcul auto din România are o vârstă respectabilă, iar acum avem și confirmarea: ACEA a emis un raport referitor la vârsta medie a flotei de mașini din fiecare țară.

Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) a publicat un studiu legat de vârsta parcului auto al fiecărei țări din Europa în 2019. Este, deci, un raport elocvent, ”neîntinat” de influența pandemiei. Câteva idei principale se desprind din acesta.

Segmentul autoturismelor

Vârsta medie a flotei de autoturisme din Europa este de 10,8 ani, iar țările care dau un imbold pozitiv sunt Luxemburg (6,4 ani), Marea Britanie (8 ani) și Austria (8,2 ani). Trebuie remarcat aportul pe care britanicii îl aduc la vânzările de mașini noi (UK are cea mai tânără flotă auto printre țările mari din Europa), de aceea rămâne de văzut cum vor afecta vânzările de vehicule noi potențialele taxe vamale între Europa și Regatul Unit pe care le-ar putea impune Brexit.

La coada clasamentului se află, în ordine, România (16,3 ani), Estonia (16,7 ani) și Lituania (16,9 ani). Suspect este că ACEA nu a luat în considerare și parcul auto din Bulgaria, care ar fi putut scoate țara noastră în afara infamului ”top 3 din coadă”.

Piața auto din România 2019 floteauto.ro

Segmentul utilitarelor ușoare

Cu o vârstă medie aproape egală cu cea a autoturismelor (10,9 ani) pe continent, utilitarele afișează cea mai tânără flotă în Luxemburg (6,3 ani), Austria (6,5 ani) și Marea Britanie (7,8 ani). Din nou, în subsolul clasamentului se găsesc Estonia (15,5 ani), România (15,9 ani) și Grecia (18,9 ani). Cât despre ”grei” – puteți citi despre vechimea flotelor de utilitare grele aici.

Parcul auto din România – perspective

Dacă actualmente vârsta medie a flotei auto din România este avansată, șansele ca aceasta să ”întinerească” sunt minime, din cauza vânzărilor în scădere cu 30,7% în prima jumătate a anului 2020. Totuși, procentul raportat la celelalte țări europene este mic, astfel că, la sfârșitul anului curent am putea remarca o urcare în clasamentul pe țări. Iar dacă ACEA ar lua în calcul și Bulgaria…

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Înmatriculările de mașini noi în UE
Analize de piață

ACEA: Înmatriculările de mașini noi în UE au crescut cu 14,6% în luna octombrie

În luna octombrie 2023, piața auto s-a extins semnificativ, înmatriculările de mașini...

Prețurile
Analize de piață

T&E: Producătorii de automobile au crescut prețurile modelelor ieftine cu mult peste inflație

Prețurile modelelor ieftine vândute de cei mai mari cinci producători de automobile...

Prețul bateriilor
Analize de piață

Prețul bateriilor pentru mașini electrice din China continuă să scadă

China pariază totul pe mașinile electrice, ceea ce a cauzat o supracapacitate...