Parcări speciale pentru vehiculele destinate transportului elevilor. Proiect

Un proiect de lege pentru completarea Codului Rutier (OUG 195/2002), depus pentru dezbatere la Senat, prevede obligația administratorului drumului public de a stabili, împreună cu autoritățile publice locale și cu avizul Politiei rutiere, parcări special amenajate și semnalizate, pe toate laturile de acces ale unităților de învățămant, pentru îmbarcarea sau debarcarea preșcolarilor și școlarilor.
parcările de reşedinţă

Proiectul, inițiat de deputații Robert Sighiartău și Dumitru Mihalescul, mai prevede că în intervalul orar 07.00-20.00, în aceste parcări speciale, autovehiculele pentru transportul elevilor vor avea voie să staționeze cel mult 20 minute, fie că sunt vehiculele personale ale părinților, fie că sunt autospeciale de transport pentru școlari, mașini ale unităților after school sau microbuze ale administrațiilor publice private.

Totodată, inițiativa legislativă interzice staîionarea altor vehicule, în intervalul orar 07.00-20.00, în spațiile special amenajate pentru mașinile destinate transportului elevilor.

”Fără o reglementare adecvată, copiii, preșcolarii și școlarii, sunt supuși unor riscuri uriașe în ceea ce privește siguranța circulației în interiorul parcărilor, pe trotuare, chiar și la traversarea drumurilor prin locurile special marcate. Mai mult decât atât, parcarea, de cele mai multe ori neregulamentară a vehiculelor în proximitatea intrării în unitățile școlare și grădinițe generează nu numai ambuteiaje și disconfort, ci pune în pericol venirea și plecarea de la școală a elevilor și preșcolarilor”, își motivează demersul cei doi parlamentari.

Pe lângă modificarea OUG 195/2002, proiectul mai cuprinde și prevederi care modifică Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Astfel, se propune ca în spațiile de parcare din apropierea clădirilor de utilitate publică să fie prevazute minimum două locuri și maximum 5% din total pentru parcarea gratuită a femeilor gravide sau a vehiculelor care transportă copii în vârsă de până la 2 ani. Și aceste locuri speciale de parcare ar urma să fie semnalizate prin marcaje distinctive.

Senatul este prima camera sesizată, forul decizional fiind, în acest caz, Camera Deputaților.

 

CITEȘTE ȘI:

Elon Musk, cel mai bogat om din lume. Cum a îngenunchiat și cea mai mare companie petrolieră din SUA

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperit cu gheață, polei sau zăpadă

Flotă în leasing operațional pentru SDEE Muntenia Nord

 

 

Adaugati comentariu