Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperit cu gheață, polei sau zăpadă

Legislația din România nu prevede o dată de la care autovehiculele trebuie echipate cu anvelopele de iarnă, dar acest tip de pneu este obligatoriu atunci când se pătrunde pe un drum public acoperit cu gheață, polei sau zăpadă, indiferent de perioada din an.
anvelopele de iarnă

Registrul Auto Român vă recomandă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute astfel încât la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.

Anvelopele de iarnă pot fi recunoscute, în general, după marcajul M+S, care se mai prezintă și sub formele M&S / M.S.

”Înainte de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură”, spun reprezentanții RAR.

La pneurile concepute special pentru circulația în sezonul rece, indicatorul de uzură este poziționat astfel încât să marcheze o adâncime a profilului de aproximativ 4 milimetri.

Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.

În cazul unui control în trafic, dacă se constată că indicatorul de uzură este expus, legislația din România încadrează această situație în categoria “deficiență majoră” și sunt prevăzute sancțiuni pentru conducătorul auto.

Amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei. În plus, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului.

 

CITEȘTE ȘI:

Italienii de la Todini vor construi drumul de legătură dintre Autostrada A1 Arad – Timișoara și DN 69

Intrarea în Anglia și Scoția, posibilă doar la prezentarea unui test Covid negativ

4 oferte pentru realizarea lucrărilor de reabilitare a Podului peste brațul Borcea

 

 

Adaugati comentariu