Parcare inteligentă la Constanţa

La Constanţa, a fost inaugurat primul proiect pilot de tip "oraş inteligent", care include şi soluţii pentru parcare inteligentă şi stâlp de iluminat multifuncţional - cu componentă de supraveghere video, staţie de încărcare electrică pentru autovehicule, senzori pentru mediu, display LED, precum şi wi-fi gratuit.
parcare inteligentă

Proiectul smart city a fost dezvoltat  pe baza unei soluţii tehnice, adaptative, propusă şi realizată de Telekom Romania împreună cu furnizorul de tehnologie ZTE.

“Proiectul aduce noi beneficii cetăţenilor şi reduce costurile de operare pentru Primărie”, a arătat primarul Constanţei Decebal Făgădău. Conceptul este destinat soluţionării unor nevoi urbane, precum găsirea rapidă a unui loc de parcare, iluminat eficient, siguranţă publică, acces la internet, încărcare electrică pentru maşini, calitatea mediului înconjurător, afişarea, în timp real, de informaţii utile pentru cetăţeni.

Soluţiile implementate în zona Sălii Sporturilor din Constanţa constau în echiparea unei parcări – capacitate de 50 de locuri – cu senzori conectaţi la o platformă care procesează în timp real informaţiile privind disponibilitatea locurilor, cinci stâlpi de iluminat care au la bază tehologia LED, un pilon multifuncţional care integrează nouă funcţionalităţi şi conectivitate wi-fi gratuită pentru persoanele aflate în zonă.

Soluţia de parcare inteligentă vizează, în primul rând, şoferii care pot vedea locurile de parcare disponibile în timp real prin intermediul aplicaţiilor disponibile pentru telefoanele mobile, reducând astfel timpul petrecut în căutarea unui loc de parcare şi, implicit, reducerea traficului.

Primarul Constanţei a anunţat că până la sfârşitul acestui an vor fi implementate în total cinci proiecte-pilot de tip „oraş inteligent”, fiecare realizat cu parteneri distincţi, urmând ca ulterior cele cinci modele să stea la baza proiectului final ce va fi adoptat şi implementat în infrastructura oraşului.

Adaugati comentariu