Proiect: Paşaport pe 10 ani

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu, a depus un proiect de lege prin care este propusă mărirea de la 5 la 10 ani a valabilităţii pentru paşaport.
permisele de călătorie Covid

Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate stabileşte o valabilitate de 5 ani a paşapoartelor simple electronice, de două ori mai mică decât cea a Cărţilor de Identitate.

Taxa de paşaport, stabilită de Compania Imprimeria Naţională este de 258 de lei.

„Valabilitatea paşaportului simplu electronic este dublu inferioară faţă de cea a paşapoartelor din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene cum ar fi Austria, Cehia, Franţa, Germania, Italia, iar lista continuă. Termenul de valabilitate de 5 ani, care nu are o justificare întemeiată, presupune pierdere de timp şi resurse, atât din partea cetăţeanului, cât şi a Serviciilor Publice Comunitare pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor. Românii suportă, în 10 ani, costuri cu mult superioare, de 2, 3, 4 şi chiar de 5 ori mai mari decât cele plătite pentru paşapoarte de către alţi cetăţeni ai altor state europene”, a arătat Constantin Codreanu.

În vederea clarificării acestei situaţii, pe care o consideră discriminatorie, deputatul a adresat o interpelare Ministerului Finanţelor Publice, în vederea obţinerii unui răspuns cu privire la aceste costuri. De asemenea, a pregătit şi depus un proiect de Lege de modificare şi completare a Legii 248/2005, în sensul măririi termenului de valabilitate al paşapoartelor româneşti de la 5 la 10 ani, după modelor majorităţii statelor europene.

„Proiectul depus se bazează pe o analiză comparativă detaliată a situaţiei în domeniu din majoritatea statelor UE. Prin această măsură vom putea descărca din sarcinile Serviciilor Publice Comunitate pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple, ce se confruntă cu personal insuficient. Totodată, îi vom scuti pe români de costurile financiare şi de timpul alocat, pe care le suportă astăzi, absolut nejustificat”, a explicat Constantin Codreanu.

 

Adaugati comentariu