Advertisement
panouri fonoabsorbante
Home Infrastructură Panouri fonoabsorbante pe câteva sectoare de autostrăzi şi drumuri naţionale

Panouri fonoabsorbante pe câteva sectoare de autostrăzi şi drumuri naţionale

Ministerul Transporturilor a elaborat un proiect pentru reducerea zgomotului generat de traficul rutier prin instalarea de panouri fonoabsorbante pe o serie de autostrăzi şi drumuri naţionale

Proiectul derulat de Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, face parte dintr-o acţiune mai amplă, derulată la nivelul Uniunii Europene.

În România, panourile fonoabsorbante vor amplasate pe autostrăzile A1 Bucureşti – Piteşti, A2 Bucureşti – Constanţa, Centura Bucureşti, Centura Oradea, Varianta de ocolire Cluj Est, DN 2, DN 5, DN 6, DN 15, DN 22 şi DN 59. Acestea, indiferent de materialul din care sunt confecţionate, vor asigura reducerea nivelului de zgomot cu minimum 25 Db.

Potrivit proiectului, panourile vor avea o înălţime de 3 metri şi vor fi amplasate pe o lungime de 22 km de autostrăzi şi drumuri naţionale.

Se estimează că instalarea va dura aproximativ 18 luni.

„Ţinând cont de faptul că zgomotul este ce-a de-a doua cauză majoră care afectează sănătatea umană la nivel mondial, dotarea cu panouri fonoabsorbante a unor sectoare de drum contribuie la protejarea populaţiei împotriva intensei poluări fonice la care aceasta este expusă în zonele unde se vor monta aceste panouri”, arată Ministerul Transporturilor.

Proiectul a fost estimat la o valoare totală de 83,2 milioane de lei cu TVA, finanţarea acestuia urmând a fi realizată din fonduri externe nerambursabile şi din alocaţii bugetare prin bugetul Ministerului Transporturilor.

1 din 4 europeni sunt afectaţi de zgomotul generat de traficul rutier

La nivelul Uniunii Europene, zgomotul generat de traficul rutier reprezintă principala sursă de poluare fonică. Astfel, în urma desfăşurării celei de-a doua etape de cartare a zgomotului, se estimează că aproximativ 125 milioane de persoane sunt afectate de zgomotul generat de traficul rutier care depăşeşte pragul de 55 dB pe timpul zilei (adică 1 din 4 europeni) şi aproximativ 35 milioane sunt expuse zgomotului generat de traficul rutier mai mare de 65 dB pe timpul nopţii.

Datele Agenţiei Europene de Mediu arată că aproape 20 de milioane de europeni sunt deranjaţi de zgomotul ambiental, 8 milioane dintre aceştia suferă de tulburări ale somnului cauzate de zgomotul ambiental, în timp ce poluarea fonică este considerată a fi cauza pentru 43.000 de internări în spital, precum şi cauza a 10.000 de decese premature anual în Europa.

Conform Organizaţiei Mondiale de Sănătate, zgomotul este ce-a de-a doua cauză majoră care afectează sănătatea umană. Principalele probleme de sănătate dezvoltate de persoanele expuse la niveluri ale zgomotului pe timpul nopţii mai mari de 40 dB sunt tulburări ale somnului şi insomnii, care duc în timp la dezvoltarea unor afecţiuni cum ar fi tensiunea arterială sau bolile cardiovasculare.

 

CITEȘTE ȘI:

CORONAVIRUS . Se reintroduc o serie de restricții

Trei oferte pentru finalizarea construcției VO Tecuci

Reclamațiile pe segmentul RCA, în creștere. Peste 17.000 de petiții în primele 6 luni

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

drumul expres Oradea - Arad
Infrastructură

Drumul expres Oradea – Arad a primit Acordul de mediu, ultimul pas înainte de lansarea în licitație

La sediul Ministerului mediului, în prezența ministrului Mircea Fechet, a fost semnat Acordul...

Măgurele Expres
Infrastructură

Proiectul ”Orbital București”. Începe proiectarea Drumului Radial DR 10 Măgurele Expres

Asocierea DP Consult – Explan a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru elaborarea...

3 benzi
Infrastructură

Lărgirea la 3 benzi a unor sectoare din autostrăzile A1, A2 şi A3. Oferte pentru proiectare

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit patru oferte...

autostrada Timișoara - Moravița A9
Infrastructură

Finanțare europeană pentru proiectarea și execuția Autostrăzii A9 Timișoara – Moravița

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a depus cererea de...