Advertisement

muncă
Home Transporturi Oportunităţi de angajare. Șoferii, în Top 3 oferte de muncă disponibile

Oportunităţi de angajare. Șoferii, în Top 3 oferte de muncă disponibile

Piaţa forţei de muncă s-a transformat, la nivel global, în ultimul an, sub efectele pandemiei de coronavirus, care a generat o serie de consecinţe negative, printre care şi pierderea locurilor de muncă din cauza reducerii activităţilor economice. Acest fenomen, însă, a contribuit şi la accelerarea unor trenduri deja existente în piaţă, precum răspândirea muncii în regim remote, conform unei analize realizate de platforma de recrutare OLX.

Potrivit sursei citate, o serie de joburi din diferite domenii de activitate înregistrează constant creşteri, în ultimul timp, atât din punct de vedere al locurilor de muncă disponibile, cât şi al numărului de aplicanţi. Mai mult, cerere din partea angajatorilor există atât pentru muncitori, cât şi pentru specialişti.

Top cinci categorii de joburi

În ultimul an, cinci categorii de joburi au fost fruntaşe şi au generat cifre importante din punct de vedere al ofertelor de muncă disponibile şi al numărului de persoane interesate să le ocupe:

  1. Ingineri, meseriaşi şi constructori
  2. Lucrători în producţie, depozit şi logistică
  3. Şoferi – servicii auto şi curierat
  4. Casieri şi lucrători comerciali
  5. Personal hotelier – restaurant

Împreună, acestea au cumulat lunar, în ultimul an, între 300.000 şi peste 600.000 de oportunităţi de angajare pentru persoanele din România aflate în căutarea unui loc de muncă şi au atras între 95.000 şi aproximativ 250.000 de candidaturi pe lună, în intervalul aprilie 2020-aprilie 2021, conform datelor OLX.

„Fiecare loc nou de muncă disponibil este extrem de important pentru piaţa forţei de muncă din România, cu atât mai mult cu cât aceasta a suferit un impact puternic pe fondul pandemiei de coronavirus. Aşadar, suntem încântaţi să putem contribui activ la o mai bună dezvoltare a pieţei de muncă, sprijinind candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dar şi angajatorii implicaţi într-un proces de recrutare eficientă. Vom continua să investim în optimizarea categoriei OLX – Locuri de muncă, pentru a răspunde cerinţelor actuale ale consumatorilor şi, de asemenea, pentru a oferi un serviciu la cele mai ridicate standarde.”, a declarat Mihail Dimitrov, Jobs Category Manager OLX.

Potrivit analizei, categoria de joburi ”şoferi – servicii auto şi curierat” nu pare să fi fost afectată de pandemie, din punctul de vedere al numărului anunţurilor de angajare. Astfel, în vara lui 2020, pe platforma OLX, au fost disponibile lunar între 80.000 şi 110.000 oferte de muncă, iar primele luni din 2021 acestea au ajuna la 135.000 de anunţuri în luna aprilie.

Lunar, în 2021, recrutorii au adăugat alte 1.700 – 2.200 de anunţuri, care, alături de ofertele de muncă reînnoite, atrag între 67.000 şi peste 90.000 de aplicaţii din partea românilor interesaţi de un loc de muncă.

Câte locuri de muncă sunt disponibile oficial în România

În 2021, la nivelul trimestrului întâi, datele INS arată că în România erau oficial peste 38.000 de locuri de muncă vacante, iar rata locurilor de muncă vacante a fost 0,79%, în creştere cu 0,06 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent.

Astfel, cele mai mari rate ale job-urilor vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,00%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,60%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (1,55%). În industria prelucrătoare s-a concentrat peste o cincime din numărul total al locurilor de muncă vacante (8.300 locuri vacante), cu o valoare a ratei de 0,76%.

Tot datele INS demonstrează că, la nivelul anului trecut, aproximativ 120.000 de persoane inactive doreau să lucreze, dar fie nu căutau de lucru, fie nu erau disponibile să înceapă lucrul, iar 171.000 de persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent.

 

CITEȘTE ȘI:

Porsche Finance Group România lansează abonamentul pentru mașini

Contract semnat pentru realizarea Studiului de fezabilitate al Variantei de Ocolire Azuga – Bușteni

Raport PwC: Viitorul plăților este fără numerar. Unde se va ajunge în 2030

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

taximetrie
Transporturi

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie, soluţia fiind, pe...

Star Taxi
Transporturi

Star Taxi își extinde serviciile în alte patru orașe. Are și un serviciu disponibil pentru companii

Star Taxi, cea mai mare aplicație de transport dezvoltată de o companie...

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 6,5 % în primele 2 luni din 2024

În primele două luni din 2024, cifra de afaceri din serviciile de...

Gara de Nord - Gara Progresul
Transporturi

Licitație pentru extinderea magistralei de metrou M4, Gara de Nord – Gara Progresul

Primăria Sectorului 4 din București, în calitate de lider de asociere, alături...