Advertisement
Home Finanţare Leasing financiar Apetitul pentru investiţii a revenit

Apetitul pentru investiţii a revenit

Pentru directorul general al Garanti Leasing, Okan Yurtsever, începutul anului a fost unul promiţător. În opinia sa, avansul economiei a stimulat segmentul transporturilor şi a dat companiilor de pe piaţa românească curajul de a accesa finanţări prin leasing financiar pentru extinderea flotelor sau reînnoirea celor existente.

AEx Flote: Ce ne puteţi spune despre activitatea Garanti Leasing în primul trimestru din 2014, luând în considerare faptul că, per ansamblu, piaţa de leasing financiar a crescut cu 28%?

Okan Yurtsever: Am avut un început de 2014 promiţător, înregistrând rezultate peste aşteptări în primul trimestru al anului. Acest lucru se datorează în special proiectelor din sectorul transporturilor. Până în acest moment, am primit numeroase solicitări de la companii de transport (care au achiziţionat autobuze, camioane şi rulote), multinaţionale (pentru reînnoirea flotelor), precum şi de la diverse IMM-uri (pentru mai multe tipuri echipamente). Putem observa în piaţă un optimism crescut din partea companiilor şi un apetit pentru investiţii pe care anul trecut nu l-am văzut.

 

AEx Flote: Aţi observat un interes crescut din partea companiilor pentru reînnoirea flotelor?

Okan Yurtsever: Da, comparativ cu anul trecut, în primele luni ale anului în curs am constatat că există un interes mult mai mare din partea companiilor pentru accesarea fondurilor dedicate reînnoirii flotelor. Explicaţia acestui fenomen este legată de interdependenţa dintre evoluţia economiei locale, piaţa de leasing şi segmentul transporturilor. Creşterea economică a stimulat segmentul transporturilor, care la rândul lui a înregistrat o evoluţie pozitivă în primul trimestru din 2014, şi a dat companiilor locale curajul de a accesa finanţări prin leasing financiar pentru extinderea flotelor sau reînnoirea celor existente.

 

AEx Flote: Sunteţi optimist că acest trend de creştere se va menţine pe parcursul anului?

Okan Yurtsever: Mediul economic românesc a înregistrat în primul trimestru din 2014 indicatori foarte buni şi estimăm că acest trend ascendent se va menţine, ceea ce va stimula proiecte noi de investiţii. Având în vedere că piaţa de leasing oglindeşte evoluţia per ansamblu a economiei şi este direct influenţată de performanţele acesteia, suntem optimişti atât în legatură cu dezvoltarea ulterioară a pieţei de leasing financiar, precum şi în legătură cu viitorul companiei noastre. Obiectivul nostru este creşterea vânzărilor cu aproximativ 20% în 2014 comparativ cu 2013. Ne propunem să continuăm să înregistrăm creştere constantă, într-un mod sănătos şi sustenabil. De asemenea, ţintim o cotă de piaţă mai mare şi dorim să ne menţinem calitatea portofoliului de clienţi şi să ne diversificăm portofoliul de active finanţate.

 

AEx Flote: Aţi observat o creştere a cererilor pentru finanţare din partea IMM-urilor?

Okan Yurtsever: Credem în segmentul IMM şi îl sprijinim, având în vedere că întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă o prioritate pentru economia românească şi au nevoie de surse diversificate de finanţare pentru a se dezvolta şi pentru a avea succes pe piaţa locală.
În prezent, clienţii Garanti Leasing sunt companii din segmente de piaţă sustenabile, precum transporturi, logistică, medical, agricol, construcţii, industria grea etc. În ceea ce priveşte apetitul lor pentru finanţare, aceste companii urmează trendul general din piaţă şi în primele luni ale anului în curs au fost mult mai active în a accesa fonduri, comparativ cu anul trecut.

 

AEx Flote: Ce monedă preferă clienţii pentru finanţare? În continuare accesează finanţare în euro?

Okan Yurtsever: Antreprenorii încă preferă să acceseze finanţare în euro, ca urmare a faptului că deocamdată Euribor rămâne mai ieftin decât Robor. În plus, moneda euro nu a înregistrat fluctuaţii semnificative în ultimii ani (sau după perioada de criză financiară), iar investitorii se simt mai confortabil cu finanţarea în euro.

 

(Articol apărut în revista AutoExpert Flote, iulie – august 2014)

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Frederic Banco
InterviuriLeasing financiar

Anul 2023 este un an bun pentru industria de leasing și pentru BRD Sogelease

– Interviu cu Frédéric Banco, director general BRD Sogelease

Compania de Apă Buzău
Leasing financiar

Compania de Apă Buzău își extinde flota cu 14 autoturisme în leasing financiar

Compania de Apă Buzău își extinde flota cu 14 autoturisme în leasing...

leasing financiar
Leasing financiar

Peste 8.000 de utilitare ușoare au fost finanțate în leasing financiar în 2022

Societățile de leasing financiar, reunite în asociația de profil ALB, au acordat...

Compania de Apă Buzău
Leasing financiar

Compania de Apă Buzău achiziționează 10 autoturisme în leasing financiar

Compania de apă Buzău intenționează să achiziționează 10 autoturisme în leasing financiar,...