Norvegia, la un nou record: 4 din 5 mașini înmatriculate anul trecut au fost electrice

Mașinile electrice au reprezentat aproape 80% din vânzările totale înregistrate anul trecut în Norvegia, în urma unei serii de stimulente oferite de guvern. Producătorul auto american Tesla a vândut mai multe mașini decât orice altă marcă, pentru al doilea an consecutiv.Norvegia

Norvegienii au cumpărat, în 2022, cel mai mare număr de mașini electrice de până acum, arată datele publicate de Federația Norvegiană a Drumurilor (OFV), instituția care publică atât informații despre infrastructura rutieră, cât și despre înmatriculările de vehicule,.

Potrivit OFV, patru din cinci mașini înmatriculate anul trecut au fost vehicule electrice.

Anul trecut au fost vândute 138.265 de mașini electrice, reprezentând 79,3% din vânzările totale de autoturisme. Norvegia și-a bătut propriul record din 2021, când 65% din mașinile vândute erau electrice.

Producătorul american de automobile Tesla, cu o cotă de 12,2% din piața vehiculelor electrice, a ocupat primul loc în Topul mașinilor ecologice vândute.

Prin comparație, vehiculele electrice au reprezentat 12,1% din înmatriculările de mașini noi în
UE în 2022.

Anul trecut, norvegienii au fost scutiți de la plata taxelor pe mașini electrice, însă anul acesta lucrurile vor sta altfel. De la 1 ianuarie 2023, cei care achiziționează vehicule ecologice mai scumpe vor trebui să plătească TVA.

În timp ce scutirile de taxe au contribuit la reducerea emisiilor, Guvernul de la Oslo a avut, anul trecut, pierderi de venituri de aproximativ 3,7 miliarde de euro.

Cei cu mașini electrice plătesc taxe de drum și tarife de parcare publică reduse.

Norvegia, o țară cu 5,5 milioane de locuitori, își propune să vândă până în 2025 numai mașini cu emisii zero, adică vehicule electrice sau alimentate cu hidrogen.

Țara scandinavă este, totodată, unul dintre cei mai mari producători și exportatori de petrol.

 

 

CITEȘTE ȘI:

”Rabla Local” debutează în luna martie. Ar putea fi casate 100.000 mașini mai vechi de 15 ani

Proiectul liniei de metrou Gara de Nord – Gara Progresul a fost lansat în dezbatere publică

 

 

Adaugati comentariu