Program ”Rabla Local” va demara în luna martie, iar Ghidul de finanțare va fi lansat în consultare publică în următoarele două săptămâni, a anunțat joi, ministrul Mediului, Tanczos Barna, după o întâlnire cu primari din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Potrivit acestuia, Rabla Local va avea o finanţare de 240 milioane de lei şi va permite scoaterea din circulaţie a unui număr de aproximativ 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani.
”Ne bazăm pe sprijinul autorităţilor locale. Noi vom vira banii pentru aceste subvenţii în contul administrației locale în proporţie de 80%, adică 2.400 lei din 3.000 lei se vor asigura din fondurile AFM, 600 lei o să fie contribuţia primăriei şi 3.000 lei o să fie prima care se încasează de beneficiarul care casează o maşină mai veche de 15 ani. Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcţie de populaţia fiecărei comune, fiecărui oraş, fiecărui municipiu. Vom face, astfel, o defalcare matematică a numărului de 100.000 de autoturisme la nivelul fiecărui judeţ, fiecărui UAT şi vom porni programul în cursul lunii martie, aşa am stabilit cu autorităţile locale reprezentate de asociaţiile municipiilor, oraşelor şi comunelor”, a explicat ministrul Mediului.
Tanczos Barna a mai adăugat că Ghidul de finanțare aferent programului va fi supus consultării publice în următoarele două săptămâni, perioadă în care va fi finalizat şi sistemul informatic al programului.
Lansarea programului a fost deja amanată de trei ori.
Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), persoana fizică care dorește să se înscrie trebuie să verifice dacă unitatea administrativ-teritorială (UAT) pe rază căruia își are domiciliul participă în cadrul acestui program și să caseze și să radieze autovehiculul uzat numai după ce se asigură că primăria localității pe raza căreia își are domiciliul participă în program.
În cadrul unei sesiuni de înscriere în programul ”Rabla Local”, un UAT poate obţine finanţare pentru
– cel mult: 100 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie ≤ 1.000 de locuitori;
– 500 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 1.001 şi 5.000 de locuitori;
– 1.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori;
– 5.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori;
– 20.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie cuprinsă între 50.001 şi 200.000 de locuitori;
– 50.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populaţie ≥ 200.001 de locuitori.
CITEȘTE ȘI:
Proiectul liniei de metrou Gara de Nord – Gara Progresul a fost lansat în dezbatere publică
Oferte depuse pentru primele 6 pasaje rutiere finanțate prin PNRR. Unde vor fi amplasate
Comentați?