Nokian Tyres Intuitu, sistemul digital de monitorizare a temperaturii şi presiunii din anvelope

Nokian Tyres lansează sistemul digital de monitorizare Intuitu, care face posibilă colectarea datelor despre anvelope în timp real. 
intuitu

Autovehiculele destinate uzului personal sau comercial devin din ce în ce mai digitalizate. Management-ul flotei auto, diagnosticarea auto de la distanţă, logistica bazată pe inteligenţă artificială, dezvoltarea unor autovechicule autonome şi conectate la Internet sunt doar câteva exemple ale evoluţiei digitale din lumea auto.

În tot acest proces de digitalizare auto, anvelopele – un factor esenţial în funcţionarea eficientă, sigură şi economică a autovehiculelor – au fost ignorate. De aceea, Nokian Tyres lansează sistemul digital de monitorizare Intuitu, care face posibilă colectarea datelor despre anvelope în timp real. Astfel, şoferii vor avea acces la informaţii mult mai rapid şi de mai multă linişte în timpul condusului.

În calitate de veteran în industria anvelopelor speciale, Nokian Tyres face acest prim pas către un management digitalizat al anvelopelor. Nokian Tyres Intuitu dotează anvelopele inteligente şi senzoriale cu o aplicaţie mobilă care înregistrează datele transmise de aceşti senzori în timp real, informând constant şoferul cu privire la date vitale, legate de presiunea şi temperatura anvelopelor.

„Ne-am propus să gândim tot acest sistem în termeni de plug&play (recunoaştere automată). Pentru a avea acces la acest sistem, şoferii trebuie doar să achiziţioneze un set de anvelope dotate cu senzori, să instaleze aplicaţia şi apoi pot pleca liniştiţi la drum”, spune Toni Silfverberg, Head of Sales & Marketing, Nokian Tyres.

Iniţial, sistemul va fi disponibil pentru anvelopele destinate companiilor agricole şi autorităţilor contractante. În timp, Nokian Tyres îşi propune să dezvolte acest sistem pentru întreaga serie de anvelope destinate uzului comercial.

Comunicare wireless

Internet of Things (IoT) a revoluţionat deja multe industrii, precum producţia de asamblaj sau citirea aparatelor de telemăsurare.

Tehnologiile IoT se bazează pe senzori mici, independenţi, care consumă puţină energie şi care împreună pot crea o reţea. Ulterior, această reţea transmite utilizatorului date de identificare senzoriale, care pot fi înregistrate în cloud.

Nokian Tyres Intuitu se bazează pe senzori IoT instalaţi în interiorul anvelopelor. Prima versiune a acestor senzori va transmite date legate de presiunea şi temperatura anvelopelor, care vor fi stocate în aplicaţia mobilă. Sistemul nu necesită nicio modificare a vehiculului în sine, ci doar un set de anvelope dotate cu senzori şi un dispozitiv mobil.

De ce un sistem digital?

Accesul utilizatorului la date utile în timp real prezintă numeroase beneficii pentru industria anvelopelor premium.

„Primul şi cel mai evident beneficiu este calitatea zilei de lucru a utilizatorului final. Această aplicaţie oferă şoferilor linişte şi siguranţă, pentru că îi ţine informaţi permanent cu privire la presiunea şi temperatura anvelopelor. În acest fel, contribuie la prevenirea avariilor anvelopelor, pentru că facilitează informarea şoferului cu privire la aceste posibile anomalii. Menţinerea anvelopelor în stare bună ajută la păstrarea utilajului funcţional, reduce timpul de oprire a utilajului din activitate pentru posibile reparaţii şi totodată reduce aceste costuri de reparaţii”, spune Silfverberg.

În ceea ce priveşte industria business, Nokian Tyres Intuitu oferă date utile pentru a susţine anumiţi factori decizionali şi totodată pentru monitorizarea eficienţei flotei auto.

„Un manager de flotă auto îşi doreşte să ţină totul în mişcare, cu timpi de aşteptare cât mai rari şi să sporească permanent siguranţa şi rentabilitatea afacerii”, adaugă Silfverberg.

Astfel, sistemul Nokian Tyres oferă celor din industrie siguranţă, prin faptul că le oferă acces la date clare şi reale, care contribuie la întreţinerea preventivă.

Garanţie extinsă pentru cei înregistraţi în Intuitu

Sistemul Nokian Tyres Intuitu ajută la prevenirea avariei anvelopelor şi îi asigură pe şoferi că parametrii de funcţionare sunt întotdeauna optimi. Pentru a se bucura de aceste servicii pentru mai mult timp, Nokian Tyres le oferă o garanţie extinsă utilizatorilor care îşi înregistrează anvelopele în acest sistem.

„Şoferii care aleg să îşi conecteze anvelopele la sistemul Nokian Tyres Intuitu vor primi un an în plus de garanţie. O ofertă destul de avantajoasă”, punctează Toni Silfverberg.

Sustenabilitate prin informaţie

Creşterea eficienţei în agricultură şi logistică nu este doar un plus în cifrele de afaceri, ci şi o provocare din ce în ce mai mare. Luând în calcul toate nevoile globale, cum ar fi alimentarea populaţiei în creştere cu aceeaşi cantitate de terenuri agricole şi nevoia de a reduce emisiile de CO2, fiecare pas înainte contează.

„Presiunea optimă a anvelopelor previne deteriorarea solului, ceea ce poate îmbunătăţi randamentul culturilor. Nu mai puţin importantă este rezistenţa la rulare a anvelopelor, care are un efect direct asupra consumului de combustibil”, spune Silfverberg.

Lansarea Intuitu, în 2020

Nokian Tyres Intuitu va fi prezentat la târgul Agritechnica în noiembrie 2019, iar produsul va fi disponibil pe piaţă începând cu anul 2020.

„Primele anvelope comerciale lansate cu senzorii Nokian Tyres Intuitu vor fi destinate utilizării agricole. Aşadar, primele grupuri de utilizatori vizaţi vor fi întreprinderile contractante şi agricole de dimensiuni mici şi mijlocii”, dezvăluie Toni Silfverberg.

Cerul este limita

Ca în cazul oricărui produs digital, există o foaie de parcurs, care curpinde caracteristici şi funcţionalităţi extinse. Spre exemplu, măsurarea uzurii şi conectarea anvelopelor la software-ul de operare al maşinii reprezintă o parte din viziunea Intuitu pentru următoarea perioadă.

„În viitor, este posibil să lansăm o secţiune specială, care va facilita afişarea datelor despre anvelope pe un ecran de tractor sau maşină forestieră. Aceste date sunt foarte utile, atât pentru operator, cât şi pentru administratorul flotei”, spune Silfverberg.

Un mod de gândire inovator

Chiar dacă Nokian Tyres Intuitu este doar primul pas în procesul de digitalizare a anvelopelor, acesta oferă deja date folositoare pentru o mai bună întreţinere a flotei auto, pentru luarea deciziilor şi creşterea duratei de viaţă a anvelopelor. Însă, cea mai mare schimbare este legată de noul mod de gândire pe care îl oferă acest sistem.

„Mulţi oameni văd în continuare anvelopele ca fiind „doar” anvelope – acea bucată de cauciuc dintre maşină şi sol. Cu ajutorul sistemului Nokian Tyres Intuitu, anvelopele vor depăşi această etichetă de piese din cauciuc şi vor deveni componente inteligente, active. Acesta este modul de gândire corect”, subliniază Silfverberg.

 

CITEŞTE ŞI:

Via Carpatia. UE investeşte într-o autostradă dintre Ungaria şi Slovacia

Scandalul „Lugoj-Deva”. Contract reziliat, conflict diplomatic, primele fisuri şi garanţie executată

Proiect-pilot de transport cu autobuze la Şcoala nr. 195 din Capitală

Adaugati comentariu