Noile reguli pentru angajatori privind salariul minim de la 1 ianuarie 2022

Guvernul a adoptat, marţi, 28 decembrie, actul normativ care prevede că salariul minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă.
salariul minim

„Acea perioadă se calculează începând cu 1 ianuarie 2022. 24 de luni de la 1 ianuarie 2022, respectiv devine exigibilă, ca să spun așa, la 1 ianuarie 2024”, a precizat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Astfel companiile din România nu vor mai putea să își remunereze angajații cu salariul minim, pe termen nedeterminat. După doi ani, angajatorii vor fi obligați să le majoreze acestora salariile.

Prevederea din Ordonanță:

ART. XLVII – După alineatul (2) al articolului 164 din Legea nr.53/2003-Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se introduc două noi alineate, alin. (2^1) și alin. (2^2), cu următorul cuprins:

” (2^1) Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit în condițiile alin.(1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

(2^2) Prevederile alin. (2^1) se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni.”

Potrivit datelor Ministerului Muncii, peste 1,6, milioane de angajați în sistemul privat și 70.000 de bugetari primesc în prezent salariul minim pe economie. Ministrul Muncii anunţa recent că acesta va fi, începând cu 1 ianuarie 2022, de 2.550 de lei brut.

 

CITEȘTE ȘI:

Un pas înainte pentru stabilirea traseului Drumului Expres Bacău-Piatra Neamț

Prelungirea perioadelor de livrare a schimbat planurile multor manageri de flote

 

Adaugati comentariu