Noi măsuri de relaxare aplicate de la 1 iulie. Restaurantele nu se deschid

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat o nouă hotărâre prin care modifică şi completează măsurile de prevenire şi control a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2. Astfel, de la 1 iulie, vor fi aplicate noi măsuri de relaxare, printre ele neregăsindu-se, însă, deschiderea restaurantelor la interior sau desfăşurarea evenimentelor private în interior şi aer liber cu mai mult de 20, respectiv 50 de persoane.



starea de alertă

Măsurile care vor fi aplicate de la 1 iulie 2020 sunt cuprinse în Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) nr. 32 din 29 iunie 2020:

1. Lista cu statele pentru care nu se impune măsura izolării/carantinei – stabilită la 13 iunie, completată şi actualizată ulterior -, îşi menţine valabilitatea până la stabilirea unui criteriu unitar la nivelul Uniunii Europene.
Astfel, ţările din aşa-numita zonă verde, exceptate de la măsurile carantinării/izolării sunt: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Estonia, Finlanda, Franţa metropolitană (teritoriul european al Franţei), Germania (cu excepţia districtului Kreis Gutersloh care este zonă galbenă), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, potrivit listei publicate pe site-ul Institutului Naţional pentru Sănătate publică, http://www.cnscbt.ro/. Persoanelor asimptomatice care sosesc dintr-o călătorie internaţională (ţările din zona galbenă) dintr-o ţară care nu face parte din lista ţărilor exceptate, li se aplică izolarea.

2. Activitatea centrelor rezidenţiale de îngrijire pentru persoanele vârstnice, a centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi se va desfăşura după un program de lucru avizat de direcţiile judeţene de sănătate publică.

3. Instituirea sancţiunii complementare a suspendării autorizaţiei de funcţionare pentru organizatorii activităţilor şi evenimentelor în care regulile de siguranţă sanitară nu sunt respectate.

4. Permiterea organizării şi desfăşurării antrenamentelor şi cantonamentelor colective, în grupuri de maximum 10 persoane, pentru ligile inferioare de fotbal, inclusiv de amatori.

5. Permiterea organizării de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, precum şi a celor organizate pentru implementarea proiectelor din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 persoane.

6. Permiterea organizării şi desfăşurării activităţilor specifice din domeniul apărării naţionale, ordinii şi siguranţei publice desfăşurate în aer liber, cu participarea a maximum 200 de persoane.

7. Permiterea organizării şi desfăşurării activităţilor specifice din domeniul diplomatic, la sediile ambasadelor, în aer liber, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare participant.

8. Înlocuirea noţiunii de „triaj epidemiologic” cu „triaj” în privinţa activităţilor desfăşurate de instituţiile şi autorităţilor publice, operatorii economici şi profesioniştii, la intrarea în sediul acestora.

Toate aceste măsuri de relaxare se aplică cu respectarea regulilor de distanţare socială şi de protecţie sanitară, conform Hotărârii CNSU.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi alte 388 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, numărul total ajungând la 26.970. De asemenea, 17 persoane au murit în ultimele 24 de ore, bilanţul deceselor ridicându-se la 1.651.

 

CITEȘTE ȘI:

Fonduri UE pentru modernizarea şoselei care conectează Botoşani de Vama Stânca

Va fi ”vândut” Salonul Auto de la Geneva? Ce spun organizatorii

Austria majorează subvențiile pentru mașini electrice și stații de reîncărcare

 

Adaugati comentariu