Nivelul amenzilor rutiere nu se schimbă în 2020

Nivelul amenzilor rutiere va rămâne neschimbat şi în 2020, în condiţiile în care Guvernul intenţionează să menţină valoarea punctului amendă la 145 de lei.
”pirați rutieri”

Potrivit premierului Ludovic Orban, în viitor va fi schimbată modalitatea de calcul a amenzilor rutiere, raportata la salariul minim pe economie.

„Am luat decizia să facem şi noi ceea ce au făcut Guvernele anterioare, dar cu siguranta trebuie schimbat acest sistem. Practic, punctul de amenda a fost legat de salariul minim pe economie si in fiecare an, practic, nu s-a crescut punctul de amenda odata cu cresterea salariului minim. Vom aplica si noi aceasta solutie, sa nu crestem punctul de amenda”, a anunţat premierul.

De asemenea, premierul a mai precizat ca relatia intre punctul de amenda si salariul minim pe economie nu este o solutie care sa se poata aplica.

Punctul de amenda ar trebui sa aiba o valoare de 10% din valoarea salariului minim brut pe economie, insa, in 2018 şi 2019, a fost plafonat la valoarea din 2017, de 145 de lei.

Valoarea salariului minim brut pe economie este in prezent de 2.080 de lei, iar pentru ianuarie 2020 se asteapta o crestere de pana la 2.230 de lei.

Nivelul amenzilor rutiere este următorul:

  • clasa I (2 sau 3 puncte) – 290 – 435 lei,
  • clasa a II-a (4 sau 5 puncte) – 580 – 725 lei,
  • clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte) – 870 – 1.160 lei;
  • clasa a IV-a (de la 9 la 20 de puncte) – 1.305 – 2.900 lei;
  • clasa a V-a (de la 21 la 100 de puncte) – 3.045 – 14.500 lei

De exemplu, manevrele de schimbare a direcţiei de mers fără respectarea obligaţiei de semnalizare şi nerespectarea semnificaţiei culorii galbene a semaforului, se numără printre faptele sancţionate cu amenzi din clasa I, cu 2 sau 3 puncte-amendă.

Pentru nerespectarea semnificatiei indicatoarelor şi marcajelor de obligare sau conducerea autovehiculelor fără a avea trusa medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingator de incendii, şoferul va fi sancţionat cu amenzile din clasa a II-a, respectiv 4 sau 5 puncte-amendă.

Conducerea unui autovehicul cu un permis expirat sau circulatia cu un autovehicul care are defectiuni la sistemul de iluminare/avertizare sonora ori când acestea lipsesc se sancţioneaza cu amenzile din clasa a a III-a, însemnând de la 6 la 8 puncte-amendă.

Amenzile din clasa a IV-a, de la 9 la 20 de puncte-amendă se dau pentru fapte precum circularea cu vehicule al căror termen de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice este expirat sau atunci când şoferii nu au anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

 

CITEŞTE ŞI:

iDEAS: studenţii cu profil tehnic sunt provocaţi să proiecteze maşina viitorului

Mega-proiect european de cercetare şi inovare pentru baterii auto

De la Autostrada Nordului, la 2 drumuri expres separate

Adaugati comentariu