Muzeul Peleș a fost redeschis publicului, însă accesul vizitatorilor va fi limitat doar la parter. Totodată, turiştii pot vizita şi Pelişorul, doar la parter şi etajul întâi.
La evenimentul de reluare a activităţii cu publicul a muzeului Peleş au participat viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, Narcis Ion, Manager al Muzeului Naţional ‚‚Peleş’’, Ion Tucă, Director al Casei Regale a României.
“Am venit alături de domnul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, din două motive. În primul rând, să transmitem oamenilor faptul că Muzeul Peleş s-a deschis în condiţii optime pentru a fi vizitat, astfel încât să nu existe riscul de infectare şi, în acelaşi timp, să transmitem românilor faptul că viaţa revine încetul cu încetul la normal. Muzeul Peleş are cel mai mare venit din încasările de pe bilete. În acelaşi timp, este cel mai vizitat muzeu din România şi ne dorim ca, odată redeschis, să devină un centru de atracţie turistică pentru Sinaia şi un motiv de a redeschide piaţa culturală şi apetitul pentru viaţa”, a afirmat vicepremierul Raluca Turcan.
Aceasta a reafirmat că începând cu 1 iunie, s-au redeschis o mare parte din activităţile închise pe perioada stării de urgenţă şi starea de alertă: românii pot merge la terasă sau pot participa la spectacole în aer liber cu mai puţin de 500 de spectatori. De asemenea, în muzee se poate organiza vizitarea spaţiilor deschise în condiţii sigure, pentru a nu exista pericolul infectării cu noul coronavirus.
Având în vedere restricţiile impuse de starea de alertă, Castelul Peleș poate fi vizitat, deocamdată, doar la parter (17 camere), de marţi până duminică, de la ora 08:30 până la ora 17:30.
Castelul Pelișor va putea fi vizitat de miercuri până duminică, în intervalul 09:00 – 17:00, doar la parter şi etajul întâi. În intervalul 12:30 – 13:00, se face o pauză pentru dezinfectarea suprafeţelor şi pentru aerisirea spaţiilor expoziţionale.
Castelul Peleș, construit la iniţiativa primului Rege al României, Carol I, a fost reşedinţă regală în perioada 1883 – 1947. Naţionalizat în 1948, castelul a fost transformat în muzeu şi a funcţionat sub această formă între 1953 – 1975 şi din 1990 până azi. În anul 2007, a reintrat în proprietatea familiei regale, edificiul fiind administrat de statul român, sub egida Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Castelul Pelișor este parte integrantă a vastului ansamblu arhitectonic creat de regele Carol I pe valea pârâului Peleş. Decoraţia interioară a fost concepută de Regina Maria în diverse perioade, 1902 – 1903 si 1925 – 1928. Pelişorul a fost deschis publicului vizitator în februarie 1993.
CITEȘTE ȘI:
Mall-urile ar putea fi deschise pe 15 iunie. Anunţul ministrului Economiei
Cine domină piaţa smartphone-urilor. Cea mai bună evoluţie, Xiaomi
Asociaţia Constructorilor de Autostrăzi. Deficitul de forţă de muncă ajunge la 500.000 de persoane
Comentați?