Munca de acasă
Home Transporturi Munca de acasă permite economii de timp de 72 de minute/zi pentru navetiști

Munca de acasă permite economii de timp de 72 de minute/zi pentru navetiști

Munca de acasă permite navetiștilor din întreaga lume să economisească 72 de minute pe zi, potrivit unei analize realizate de Biroul Național de Cercetare Economică (NBER), o organizație americană non-profit dedicată studiilor din domeniul afacerilor și politicilor publice.

În timp ce munca de acasă a fost asociată cu creșterea productivității și cu un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, studiul NBRE a evidențiat un nou set de beneficii atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, printre care se numără și economia de timp de până la 72 de minute pe zi, prin evitarea navetei.

Studiul a fost realizat pe baza sondajelor derulate, în ultimii doi ani, printre lucrătorii din 27 de țări și a constatat că navetiștii din China și Japonia economisesc cel mai mult timp, 102 minute/zi, respectiv 100 minute/zi, în timp ce salariații din Serbia și Polonia economisesc cel mai puțin, 51 minute/zi, respectiv 54 de minute/zi.

Economia de timp în cazul muncii de acasă (minute)

Munca de acasă

 

Menționând că mulți lucrători care lucrează de la distanță au făcut naveta, înainte de pandemie, doar câteva zile în timpul săptămânii, cercetătorii estimează că, în medie, munca de acasă în cele 27 de țări analizate a economisit aproximativ 2 ore pe săptămână per lucrător în 2021 și 2022.

Această economie de timp va scădea probabil la 1 oră pe săptămână după încheierea pandemiei sau la 2,2% dintr-o săptămână de lucru de 46 de ore, presupunând 40 de ore plătite și șase ore de navetă.

Cercetătorii NBRE au mai arătat că munca de la distanță aduce și un profit măsurabil pentru lucrători. Astfel, câștigurile generate de economia de timp vor fi de aproximativ 2,2% din câștigurile după impozitare în activitatea post-pandemie.

Lucrătorii de la distanță obțin și beneficii nemonetare, mai arată autorii studiului, prin evitarea deplasărilor lungi, a timpilor de navetă imprevizibili și a traficului aglomerat. ”

În plus, lucrătorii de la distanță economisesc și bani de transport și câștigă adesea mai multă autonomie în ceea ce privește modul în care își organizează ziua”, precizează aceștia.

Studiul a mai constatat că angajatorii sunt cei mai mari beneficiari ai acestor economii de timp, deoarece lucrătorii dedică 40% din timpul lor economisit locurilor de muncă primare și secundare. Aproximativ o treime din timp este alocat activităților de agrement, iar 11%, celor de îngrijire.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Reuters: Ungurii se aprovizionează cu combustibil mai ieftin din Slovacia și România

Zonele cu emisii scăzute. Ce trebuie să știți dacă mergeți cu mașina în Europa

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Gara de Nord - Gara Progresul
Transporturi

Licitație pentru extinderea magistralei de metrou M4, Gara de Nord – Gara Progresul

Primăria Sectorului 4 din București, în calitate de lider de asociere, alături...

bicicleta
Transporturi

Instituțiile UE se angajează să încurajeze mersul cu bicicleta în întreaga Europă

Uniunea Europeană face încă un pas important în reducerea emisiilor generate de...

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi, în scădere cu aproape 20% în luna ianuarie 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

trafic
Transporturi

În orele de vârf, șoferii bucureșteni pierd anual în trafic 150 de ore

Capitala României ocupă un dezonorant loc 4 în Topul oraşelor în care...