Munca de acasă permite economii de timp de 72 de minute/zi pentru navetiști

Munca de acasă permite navetiștilor din întreaga lume să economisească 72 de minute pe zi, potrivit unei analize realizate de Biroul Național de Cercetare Economică (NBER), o organizație americană non-profit dedicată studiilor din domeniul afacerilor și politicilor publice.
Munca de acasă

În timp ce munca de acasă a fost asociată cu creșterea productivității și cu un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, studiul NBRE a evidențiat un nou set de beneficii atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, printre care se numără și economia de timp de până la 72 de minute pe zi, prin evitarea navetei.

Studiul a fost realizat pe baza sondajelor derulate, în ultimii doi ani, printre lucrătorii din 27 de țări și a constatat că navetiștii din China și Japonia economisesc cel mai mult timp, 102 minute/zi, respectiv 100 minute/zi, în timp ce salariații din Serbia și Polonia economisesc cel mai puțin, 51 minute/zi, respectiv 54 de minute/zi.

Economia de timp în cazul muncii de acasă (minute)

Munca de acasă

 

Menționând că mulți lucrători care lucrează de la distanță au făcut naveta, înainte de pandemie, doar câteva zile în timpul săptămânii, cercetătorii estimează că, în medie, munca de acasă în cele 27 de țări analizate a economisit aproximativ 2 ore pe săptămână per lucrător în 2021 și 2022.

Această economie de timp va scădea probabil la 1 oră pe săptămână după încheierea pandemiei sau la 2,2% dintr-o săptămână de lucru de 46 de ore, presupunând 40 de ore plătite și șase ore de navetă.

Cercetătorii NBRE au mai arătat că munca de la distanță aduce și un profit măsurabil pentru lucrători. Astfel, câștigurile generate de economia de timp vor fi de aproximativ 2,2% din câștigurile după impozitare în activitatea post-pandemie.

Lucrătorii de la distanță obțin și beneficii nemonetare, mai arată autorii studiului, prin evitarea deplasărilor lungi, a timpilor de navetă imprevizibili și a traficului aglomerat. ”

În plus, lucrătorii de la distanță economisesc și bani de transport și câștigă adesea mai multă autonomie în ceea ce privește modul în care își organizează ziua”, precizează aceștia.

Studiul a mai constatat că angajatorii sunt cei mai mari beneficiari ai acestor economii de timp, deoarece lucrătorii dedică 40% din timpul lor economisit locurilor de muncă primare și secundare. Aproximativ o treime din timp este alocat activităților de agrement, iar 11%, celor de îngrijire.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Reuters: Ungurii se aprovizionează cu combustibil mai ieftin din Slovacia și România

Zonele cu emisii scăzute. Ce trebuie să știți dacă mergeți cu mașina în Europa

 

 

Adaugati comentariu