Advertisement
combustibil
Home Administrare flote Carburanţi Reuters: Ungurii se aprovizionează cu combustibil mai ieftin din Slovacia și România

Reuters: Ungurii se aprovizionează cu combustibil mai ieftin din Slovacia și România

Prețurile benzinei în Ungaria au crescut vertiginos de când guvernul a eliminat plafonarea prețurilor în luna decembrie și a majorat taxele pe carburanți, ceea ce i-a determinat pe mulți șoferi să se aprovizioneze cu combustibil mai ieftin în țările vecine, cum ar fi Slovacia sau România, relatează Reuters.

De cealaltă parte a Dunării, în Sturovo, Slovacia, motorina a costat 1,619 euro (1,76 dolari) pe litru în weekend la o benzinărie locală, față de 690 de forinți (1,90 dolari) la o stație MOL din orașul ungar Esztergom. Diferența de preț a fost mai mică la benzină.

“Am călătorit în Slovacia în timpul vacanței și când ne-am umplut rezervorul am văzut cât de ieftin este aici”, a declarat Tibor Toth, care a traversat podul care leagă Esztergom și Sturovo pentru a-și umple rezervorul. “Nu trebuie decât să trecem podul și suntem aici, așa că, evident, vom veni mai des pentru asta”.

Reales pentru un al patrulea mandat consecutiv în aprilie 2022, premierul Viktor Orban se confruntă cu cea mai grea provocare economică de până acum, cu o inflație de peste 24% și o economie care se îndreaptă spre stagnare în acest an.

Guvernul său a fost nevoit să renunțe la plafonarea pe un an a prețurilor de vânzare cu amănuntul a carburanților pentru gospodării, pe fondul unei penurii severe la începutul lunii decembrie.

În același timp, guvernul a majorat acciza pe combustibil și a pus taxe suplimentare pe profiturile firmei de petrol și gaze MOL obținute de pe urma țițeiului rusesc.

Potrivit Reuters, prețurile carburanților din Ungaria au fost mai mari decât în alte țări din regiune, în parte din cauza taxelor mai mari, dar și pentru că plafonarea prețurilor a distorsionat piața liberă a carburanților, reducând concurența, a declarat Tamas Pletser, analist regional în domeniul petrolului la Erste Investment.

Anul trecut, firmele au încetat să mai importe carburanți din cauza prețurilor scăzute, agravând penuria, în timp ce o mulțime de benzinării mai mici au fost nevoite să se închidă din cauza pierderilor tot mai mari.

“În general, taxa a crescut cu aproximativ 70-80 de forinți pe litru, ceea ce a împins prețurile din Ungaria peste nivelul celor din țările vecine”, a declarat Pletser.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Zonele cu emisii scăzute. Ce trebuie să știți dacă mergeți cu mașina în Europa

Delgaz Grid își înverzește parcul auto cu 19 vehicule pur electrice

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Lukoil
Carburanţi

Benzinăria Lukoil de la Ciolpani a fost închisă temporar. ANPC ar fi descoperit ”furt” la pompă

Protecția Consumatorilor a amendat cu 55.000 de lei compania petrolieră Lukoil pentru...

combustibilul
Carburanţi

4 recomandări pentru a minimiza cheltuielile cu combustibilul

Un managementul eficient al flotei de utilitare ușoare constă în maximizarea economiei...

Prețurile petrolului
Carburanţi

Prețurile petrolului ar putea depăși 100 de dolari/baril în septembrie. Temeri pentru inflație

Prețurile petrolului ar putea atinge nivelul de 100 de dolari/baril în luna...

spații de servicii
CarburanţiInfrastructură

Două noi spații de servicii pe Autostrada A1, în zona localității Șagu

Începând cu această săptămână sunt funcționale încă două spații de servicii moderne...