„Move2Learn, Learn2Move”, iniţiativa pentru mobilitatea tineretului

Comisia Europeană a prezentat o iniţiativă în cadrul programului Erasmus+ care sprijină în continuare nu numai dobândirea de competenţe, ci şi mobilitatea tinerilor europeni, ajutând-i să căltorească în Europa.autobuz-elevi-floteauto

Denumită „Move2Learn, Learn2Move” iniţiativa va permite ca cel puţin 5.000 de tineri să călătorească în altă ţară din UE de o manieră durabilă – în mod individual sau împreună cu colegii de clasă. Această iniţiativă punctuală, care este legată de cea de-a 30-a aniversare a programului Erasmus, este în concordanţă cu două priorităţi centrale ale Comisiei Europene: de a se concentra din nou asupra tineretului şi de a facilita mobilitatea cetăţenilor UE, în special mobilitatea cu emisii scăzute.

Iniţiativa „Move2Learn, Learn2Move” are la bază o idee avansată de Parlamentul European în anul 2016. Ea va fi pusă în aplicare prin intermediul eTwinning, cea mai mare reţea din lume a cadrelor didactice. Parte a programului Erasmus+, aceasta le permite profesorilor şi elevilor din toată Europa să elaboreze proiecte împreună prin intermediul unei platforme online.

violeta-bulc-floteautoTransportul nu înseamnă camioane, nave sau autostrăzi; transportul se referă la oameni. Dorim să oferim tinerilor europeni şansa de a descoperi Europa. Dorim, de asemenea, să-i încurajăm să călătorească în mod ecologic, acesta fiind motivul pentru care emisiile de CO2 vor fi luate în considerare. De asemenea, sunt mulţumită de faptul că putem conta pe participarea activă a operatorilor de transport pentru a contribui la consolidarea acestei iniţiative”, a afirmat Comisarul pentru transporturi, Violeta Bulc.

Iniţiativa va fi accesibilă tuturor claselor cu elevi în vârstă de 16 ani şi mai mari din şcolile care participă la eTwinning. Acestea sunt invitate să precizeze dacă doresc să obţină bilete de călătorie gratuite care vor fi acordate pentru cele mai bune proiecte eTwinning realizate în fiecare ţară participantă. Incluziunea socială va fi un criteriu important în selectarea celor mai bune proiecte. După stabilirea câştigătorilor, aceştia vor putea călători din luna august 2017 până în luna decembrie 2018, la o dată pe care o vor alege ei. Tinerii vor putea călători în grup, în cadrul unei excursii şcolare, sau individual, în funcţie de decizia părinţilor şi a cadrelor didactice.

Toate mijloacele de transport, operatorii şi liniile disponibile pot fi selectate, luând în considerare criteriile de durabilitate şi punctele de plecare şi de destinaţie ale studenţilor participanţi. Unii operatori, inclusiv din sectorul rutier, susţin iniţiativa prin oferirea de rabaturi speciale participanţilor.

Aceşti operatori sunt: Aegean Airlines (Grecia), Air Dolomiti (Italia), ALSA Grupo (Spania), Azores Airlines (Portigalia), Brussels Airlines (Belgia), Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air (Germania), Iberia Express, Interrail, Luxair (Luxemburg), Naviera Armas (Spania), Olibus (Polonia), SNCF (Franţa), Transferoviar Călători (România), Trenitalia, Vueling (Spania) şi Westbahn (Austria).

Comisia invită şi alţi operatori să se alăture iniţiativei.

 

Adaugati comentariu