Advertisement

rabla plus 2024
Home Finanţare Fonduri publice Modificările din programul Rabla Plus 2024. Proiectul de Ordin al ministrului mediului

Modificările din programul Rabla Plus 2024. Proiectul de Ordin al ministrului mediului

Reducerea cuantumului ecotichetului la 25.500 de lei indiferent de numărul mașinilor casate, stabilirea valorii maxime de 70.000 euro (TVA inclus) pentru achiziționarea unui autovehicul electric, hibrid sau cu pilă de combustie cu hidrogen (diminuare de la 75.000 euro) și aplicarea unui autocolant pe vehiculele achiziționate, în perioada de monitorizare sunt câteva dintre modificările pe care Ministerul Mediului le va aduce, prin Ordin, Ghidului de finanțare a programului Rabla Plus 2024.

Ministerul Mediului a lansat, în dezbatere publică, proiectul de ordin care va modifica Ghidul de finanţare a Programului Rabla Plus 2024.

Potrivit documentului, cuantumul ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, este de:

a) 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;

b) 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP;

c) 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

În schimb, instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Ecotichetul nu se cumulează cu alte programe care finanţează achiziţionarea autovehiculelor noi. Prin excepţie, ecotichetul poate fi cumulat cu operaţiunile finanţate prin fonduri europene aferente politicii de coeziune.

Potrivit proiectului, ecotichetul se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii şi/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finanţare în baza unui contract de leasing financiar. Valoarea finanţării nu poate depăşi 50% din preţul de comercializare al autovehiculului nou achiziţionat prin program, cu excepţia instituţiilor publice şi a unităţilor administrativ-teritoriale. Pentru autovehiculul pur electric, electric hibrid sau cu pilă de combustie cu hidrogen, ecotichetul se scade de către producătorul validat din preţul de comercializare, care nu poate depăşi suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.

În premieră, beneficiarii finanţării vor fi obligaţi ”să aplice pe portiera sau pe aripa dreapta/stânga a autovehiculelor achiziţionate în cadrul programului un autocolant pe care sunt obligaţi să îl menţină şi să îl întreţină în bună stare până la finalizarea perioadei de monitorizare a proiectului”. Caracteristicile autocolantului vor fi aprobate prin dispoziţia preşedintelui şi publicate pe pagina de internet a AFM.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

MG ZS. Atac la rege

Pentru sectorul de asigurări, ASF a primit peste 2.800 de reclamații în semestrul II

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Poliția Locală Târgoviște
Fonduri publice

10 autoturisme electrice pentru Poliția Locală Târgoviște, prin Rabla Plus

Poliția Locală Târgoviște intenționează să achiziționeze un număr de 10 autoturisme electrice...

Rabla Plus
Flotă verdeFonduri publice

Începe o nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00, Administrația Fondului pentru Mediu...

Primăria Sectorului 3
Flotă verdeFonduri publice

Primăria Sectorului 3 și-a bugetat 3,1 mil. lei pentru achiziționarea a 28 de vehicule electrice

Primăria Sectorului 3 al Capitalei a lansat licitația pentru achiziția unui număr...

baterii
Fonduri publice

Primăria Bârlad achiziționează 11 autoturisme electrice, prin programul Rabla Plus

Primăria municipiului Bârlad intenționează să achiziționeze un număr de 11 autoturisme electrice,...