Taxe de drum în Belgia şi Polonia


Belgia implementează de la 1 iulie 2017 modificări în taxele de drum per kilometru parcurs, obligatorii pentru toate vehiculele cu o greutate de peste 3.5 tone.
Este vorba de o ajustare a tarifelor cu Indicele Preţurilor de Consum, aşa cum este stipulat în prevederile legale belgiene. Regiunile Flandra şi Bruxelles vor implementa indexarea; Valonia a decis să nu facă acest lucru în 2017.
În plus, reţeaua acoperită de sistemul Viapass (sistemul belgian de şosele cu taxare) se extinde, adăugându-i-se 33 de kilometri de şosele în regiunea Wallonia.
Tot din această lună, începând cu data de 9 iulie, reţeaua de şosele cu taxare din Polonia, ViaToll, se extinde cu încă 360 km. Şoselele nou adăugate în reţeaua ViaToll includ aproximativ 25 de kilometri de autostrăzi şi aproximativ 330 kilometri de drumuri naţionale.
Este vorba în principal de porţiuni de drum care conectează nodurile Bialystock – Varşovia şi Poznan: respectiv porţiuni din autostrăzile S8 (aproximativ 16 km) şi S19 (9km), şi din drumurile naţionale 24 (53 km), 50 (136 km) şi 92 (145 km).
Astfel, reţeaua ViaToll se măreşte cu aproximativ 10%, acoperind în total 3.600 kilometri.
Schimbările au fost deja actualizate în toate aplicaţiile UTA, atât în programele de gestiune de flote, cât şi în aplicaţiile pentru optimizarea rutelor.
UTA oferă clienţilor săi cel mai avansat nivel de interoperabilitate pentru plata taxelor de drum la nivel european, punând la dispoziţia transportatorilor o gamă de soluţii de plată şi de OBU (aparate la bord) care acoperă marea majoritate a rutelor europene.
„Clienţii UTA au deja posibilitatea de a alege între aparatul interoperabil UTA MultiBox®, care poate fi folosit pentru taxele de drum din Franţa, Spania, Portugalia şi Belgia sau soluţia Telepass EU pentru Franţa, Spania, Portugalia şi Italia, precum şi Polonia (A4). In Scandinavia, soluţia mai avantajoasă este aparatul BroBizz®, care acoperă tunele, feriboturi şi sosele în Norvegia, dar şi poduri în Danemarca şi Suedia. Pe măsură ce Uniunea Europeană avansează către un sistem de taxe de drum centralizat, UTA va oferi clienţilor săi o soluţie EETS, prevăzută a fi lansată chiar în cursul acestui an”, a declarat Iulian Alexe, Country Manager UTA România.
UTA este unul dintre cei mai mari furnizori europeni de carduri de combustibil şi soluţii full-service pentru transportatorii de mărfuri şi pasageri, asigurând soluţii pentru plata taxelor de drum, servicii conexe (reparaţii auto, asistenţă de urgenţă şi tractare etc), rambursarea de TVA şi accize la motorină, prin care companiile de transport îşi optimizează fluxul de numerar. UTA serveşte în prezent peste 89.000 de companii client şi a emis mai mult de 1 milion de carduri şi alte sisteme de decontare, pentru care asigură o reţea de acceptare foarte largă, cu staţii de alimentare echipate corespunzător pentru camioane, în toată Europa.