Un nou pod peste Prut spre Moldova

Construcția viitorului pod rutier peste Prut pe relația Iași - Ungheni a intrat în linie dreaptă. Acesta va reduce la jumătate distanța de parcurs cu mașina între cele două localități.Acum mai bine de un secol, în 1876, se dădea în folosință podul de cale ferată ce făcea posibilă relația feroviară dintre Iași și Chișinău. Podul era proiectat și construit de celebrul inginer francez Gustave Eiffel. Acel pod peste Prut a fost de ajutor în războaiele care au urmat, fiind ultima oară rechiziționat și reconsolidat de către Armata Română în 1922. Ulterior au mai fost făcute lucrări de întreținere și reparații de către CFR. Dar, până acum, nu există un pod rutier între cele două localități.

Podul Eiffel peste Prut
Podul Eiffel de peste Prut de pe ruta Iași-Ungheni

Anul acesta, Ministerul Transporturilor a aprobat și inițiat procedurile de întocmire a planurilor de construcție și realizare a unui pod rutier între Iași și Ungheni. Construcția podului va costa peste 30 de milioane de euro (inclusiv TVA). Noul pod rutier va scurta distanța rutieră dintre Iași și Ungheni de la 49 la 22 de kilometri, facilitând micul tranzit. La ora actuală, traficul rutier se realizează prin punctul de control trecere a frontierei de la Sculeni.

Lungimea noului pod peste Prut va fi de 1,14 kilometri iar în paralel cu construcția acestuia va fi derulat și programul de modernizare a punctelor de control trecere a frontierei atât din România cât și din Republica Moldova. Construcția podului face parte din Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014 – 2020 așa că, cel mai probabil, nu vom vedea vreo mașină să-l traverseze înainte de 2020. Podul face parte din proiectul de infrastructură al autostrăzii Târgu-Mureș – Iași – Ungheni, proiect stabilit deja în Master-Planul general de infrastructură rutieră.

pod peste prut crop

La ora actuală, cele mai importante puncte de trecere a frontierei spre și dinspre Republica Moldova se fac prin Sculeni, Albița și Giurgiulești. Existența unui nou pod peste Prut va facilita și mai mult micul trafic de frontieră. Este deja cunoscut faptul că mulți ieșeni își fac cumpărăturile în Moldova datorită prețurilor mai mici. De asemenea, mulți moldoveni de peste Prut traversează în România pentru a vinde diverse produse, rotunjindu-și veniturile.

Adaugati comentariu