Advertisement
plafonarea tarifelor RCA
Home Administrare flote Fiscalitate Modificări fiscale privind utilizarea maşinilor de către angajaţii microîntreprinderilor

Modificări fiscale privind utilizarea maşinilor de către angajaţii microîntreprinderilor

Modificări privind utilizarea maşinilor. Parlamentul a adoptat recent o serie de modificări ale Codului Fiscal, printre care se numără şi excluderea din sfera veniturilor impozabile, pentru veniturile din salarii, a folosirii în scop personal a anumitor vehicule care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice şi se află în patrimoniul persoanelor juridice ce aplică regimul de impozitare a microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activităţi.

În prezent, regimul fiscal favorabil existent pentru utilizarea maşinilor atât în scop de serviciu, cât şi personal nu poate fi aplicat de către entităţile care nu sunt plătitoare de impozit pe profit.

Noutatea este că aceste avantaje privind utilizarea maşinilor în scop personal devin neimpozabile şi scutite de contribuţii sociale şi pentru angajaţii persoanelor juridice ce aplică regimul de impozitare al microîntreprinderilor sau impozitul specific unor activităţi.

Astfel, angajaţii microîntreprinderilor care utilizează maşina societăţii şi în scop personal nu vor mai datora impozitul pe venit şi contribuţiile sociale pentru acest avantaj, fără a exista o limită, aşa cum există în cazul angajaţilor companiilor platitoare de impozit de profit (respectiv 50% limită de deductibilitate).

Deducerea cheltuielilor cu autovehiculele se aplică maşinilor cu masa totală maximă autorizată de 3.500 kg şi cel mult 9 scaune, inclusiv scaunul şoferului. Potrivit Codului Fiscal, dacă acestea sunt folosite şi în scopuri personale, deducerea cheltuielilor asociate – combustibil, piese de schimb, RCA, TVA, diferenţe de curs valutar înregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing – este limitată la 50%.

Pentru a intra în vigoare proiectul de modificare a Codului Fiscal, adoptat de Parlament, urmează să fie promulgat de către preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial.

 

CITEȘTE ȘI:

Pe autostrăzi, accidentele rutiere sunt puţine, dar devastatoare

De la 1 ianuarie, Roxana Lupescu va fi noul director general al Arval România

România devine hub-ul central al grupului Holmbergs, specializat în soluții de siguranță auto

Angajamentele formulate în cadrul investigației pe piața de leasing operațional, în dezbatere publică

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

vehicule istorice
Fiscalitate

Rovinieta și taxa de pod vor fi achitate și pentru vehicule istorice

Începând din data de 16 octombrie, deținătorii de vehicule istorice vor fi...

măsurile fiscal-bugetare
FiscalitateJuridic

Guvernul a adoptat proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare. Modificări de ultim moment

Guvernul a aprobat, luni, proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, după ce...

Impozitul pe cifra de afaceri
Fiscalitate

Impozitul pe cifra de afaceri va avea cel mai mare impact pentru companii. Sectorul auto, printre cele mai afectate

Impozitul pe cifra de afaceri va avea cel mai mare impact pentru...

fiscal
Fiscalitate

Cele mai importante propuneri de modificare a Codului Fiscal explicate de consultanții de la Deloitte. Când intră în vigoare

Proiectul de Lege publicat în data de 19 septembrie 2023 privind unele...