Ministrul Economiei: Industria auto începe să-şi revină

Industria auto începe să-şi revină, producţia urmând să fie reluată atât la uzina Dacia din Mioveni, cât şi în fabrici de componente auto, a afirmat ministrul Economiei, Virgil Popescu, adăugând însă că economia României a înregistrat deja o contracţie de 30-40% ca urmare a crizei Covid-19.industria auto europeană

În opinia ministrului Economiei, domeniile cele mai afectate de pandemie sunt turismul, HoReCa, transporturile, precum şi industria auto, care a fost oprită.

Semnale îmbucurătoare în industria auto

Cu toate acestea, Virgil Popescu spune că a primit deja semnale că în industria auto producţia începe să pornească.

„Uşor, uşor, industria auto se pare că îşi revine. Este un lucru îmbucurător. Am primit semnale şi din teritoriu, de la industria auto de pe orizontală, de la componente, că se iau în calcul scenarii de pornire. Un mare producător din România, începând de astăzi, 13 aprilie, în Târgu Jiu în Caransebeş şi în Drobeta Turnu Severin, face cablaje auto (Sumitomo, n.red.). Am informaţii, inclusiv de la Dacia că se pregătesc ca începând cu data de 21 (aprilie, n.red.) să înceapă uşor producţia în zona de motoare şi cu mai puţini salariaţi, dar să înceapă producţia”, a declarat ministrul Economiei.

Acesta consideră că economia are o contracţie cuprinsă între 30 şi 40%, în condiţiile în care ordonanţele militare au închis foarte multe companii.

„Suntem afectaţi, chiar foarte afectaţi. A scăzut practic economia, putem să spunem că are o contracţie deja între 30 şi 40%. Gândiţi-vă că toate companiile, toate întreprinderile mici şi mijlocii care au fost lovite direct de coronavirus şi închise prin ordonanţele militare, practic ele sunt în momentul de faţă fără activitate”, a precizat Virgil Popescu.

Sprijin direct pentru IMM-uri, de 750 mil. de euro

Pe de altă parte, acesta menţionează că după ce va fi atins vârful epidemiei, iar criza ar putea intra pe o pantă descendentă, Guvernul vrea să aibă pregătite măsuri pentru relansarea economiei.
Printre aceste măsuri se numără un pachet de sprijin direct pentru IMM-uri, în valoare de 750 de milioane de euro, pentru care România cere acordul Comisiei Europene.

„Ce vă pot spune este că discut, eu cel puţin, la nivelul Ministerului Economiei, discut cu prim-ministrul, cu ministrul Fondurilor Europene şi cu ministrul Finanţelor Publice tocmai pentru a pregăti acest pachet de ajutorare a întreprinderilor mici şi mijlocii. Din discuţiile pe care le-am avut vineri, sâmbătă, duminică cu domnul prim-ministru şi cu domnul Boloş, suntem pe cale să pregătim un pachet, cel puţin pentru ajutor direct pentru IMM-uri de 750 de milioane de euro. Se discută, domnul ministru Boloş discută, în acest moment, la Bruxelles, acest lucru”, a explicat Virgil Popescu.

Potrivit ministrului, pachetele de măsuri vor fi făcute în aşa fel, încât nu să compenseze pierderile, ci să relanseze economia şi în cel mai scurt timp „să ajungem acolo unde am fost la începutul crizei”.

 

CITEŞTE ŞI:

BMW Seria 7 electric: peste 650 CP

FIAT Strada – viitorul pick-up FCA-PSA pentru Europa?

CORONAVIRUS. 1 din 10 angajaţi şi-au pierdut locul de muncă. Sondaj

Adaugati comentariu