Advertisement

majorarea salariului de bază minim
Home Miscellanea Financiar Măsurile de stimulare a economiei reprezintă 3% din PIB. Deficitul bugetar urcă la 6,7% din PIB

Măsurile de stimulare a economiei reprezintă 3% din PIB. Deficitul bugetar urcă la 6,7% din PIB

Deficitul bugetare creşte la 6,7% din PIB după prima rectificare bugetară din acest an, pe fondul adoptării unor măsuri de stimulare a economiei care însumează 3% din PIB, a anunţat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, măsurile de stimulare a economiei cuprind şomajul tehnic, garanţiile pentru IMMInvest, ajutorul pentru profesii liberale, indemnizaţii pentru concedii medicale, fondurile pentru sănătate, ajutorul pentru părinţi, stimulentele pentru cadre medicale şi facilităţile fiscale pentru companii.

Totodată, ministrul Finanţelor a subliniat că scopul rectificării bugetare este de a pune bani la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale pentru a trece peste criza din sănătate, dar şi pentru a menţine capacitatea de producţie în economie funcţională.

„Este o rectificare bugetară care vine mai devreme decât eram obişnuiţi pentru că a fost nevoie de unele măsuri de susţinere a economiei. Pachetul care vine pentru susţinerea economiei, cumulat, are o valoare de aproape 3% din PIB. Vorbim aici de şomaj tehnic, garanţii pentru IMMInvest, ajutorul pentru profesii liberale, indemnizaţii concedii medicale, sănătate, ajutor pentru părinţi, stimulente cadre medicale, plus facilităţile fiscale pentru companii. Toate acestea însumate duc la un pachet de 3% din PIB, ceea ce înseamnă că şi deficitul se va schimba”, a precizat Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează că economia va avea o contracţie de minus 1,9% şi un deflator PIB de 4,9%.

„Asta înseamnă o creştere generalizată a preţurilor în economie şi un PIB nominal de 1,08 miliarde de lei faţă de 1,12 miliarde de lei cât am avut în vedere la bugetul iniţial. În aceste condiţii, deficitul bugetului general consolidat creşte de la 40,5 miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un deficit estimat pentru acest an de 6,7% din PIB. Acestea sunt estimări pe care le facem în acest moment. Cu datele pe care le avem. Deficitul bugetului general consolidat se majorează în termeni cash cu suma de 31,9 miliarde de lei”, a explicat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

 

CITEŞTE ŞI:

Coronavirus. Cum a planificat Comisia Europeană ridicarea măsurilor de izolare

Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume a câştigat 24 miliarde de dolari din criza Covid-19

Rețeaua de încărcare pentru electrice în Europa

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,3% în primele 5 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,3% în primele 5...

M&A
Financiar

Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 124 de tranzacții...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...