Advertisement

FGA
Home Miscellanea Financiar Măsuri de sprijin pentru populaţie şi companii după încetarea stării de urgenţă

Măsuri de sprijin pentru populaţie şi companii după încetarea stării de urgenţă

Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat, joi, o serie de măsuri care vor fi aplicate după încetarea stării de urgenţă, precum prelungirea ajutorului pentru şomaj tehnic până la 1 iunie, prelungirea concediului acordat părinţiilor, program de lucru diferenţiat în companiile cu peste 50 de angajaţi, transport gratuit pentru elevi şi prelungirea posibilităţii amânării ratelor.

Astfel, prin Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul a decis prelungirea acordării şomajului tehnic până la 1 iunie, cu posibilitatea menţinerii acestei măsuri în domeniile care vor fi în continuare restricţionate.

„Vorbim deopotrivă despre angajaţi cu contracte individuale de muncă, dar şi despre profesii liberale, PFA şi alte categorii de profesionişti. Intenţia noastră declarată este, aşadar, să acordăm această formă de sprijin şi, în paralel, cu data de 1 iunie să venim cu măsuri active”, a declarat Raluca Turcan, la finalul şedinţei de Guvern.

Tot în domeniul protecţiei sociale, Guvernul a aprobat prelungirea măsurii „de acordare de zile libere plătite pentru părinţi pe perioada suspendării cursurilor anului şcolar, adică până pe 12 iunie 2020″.

Totodată, Raluca Turcan a anunţat că instituţiile publice şi companiile cu un număr mai mare de 50 de angajaţi vor avea obligaţia de a stabili programe individualizate de muncă, ”astfel încât între salariaţi să se asigure existenţa unui interval de o oră de la începerea şi terminarea programului pe o perioadă de trei ore”.

Pe de altă parte, vicepremierul a anunţat şi adoptarea unei ordonanţe de urgenţă conform căreia operatorii de transport vor avea obligaţia să asigure transportul gratuit al elevilor, sub sancţiunea încetării contractelor.

„Astăzi, prin ordonanţa de urgenţă, am decis ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit al elevilor sub sancţiunea încetării contractelor, fie de delegare a serviciului public de transport, sau chiar a retragerii licenţei de traseu în cazul transportului interjudeţean”, a precizat Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, consiliile judeţene vor avea obligaţia să includă această condiţie în contractele cu operatorii de transport.

Guvernul a mai decis ca asociaţiile şi fundaţiile care achiziţionează medicamente, echipamente de protecţie şi alte dispozitive sau echipamente medicale şi materiale sanitare să fie scutite de TVA în condiţiile în care aceste bunuri sunt utilizate în combaterea Covid-19 sau când sunt donate unor entităţi care le folosesc în aceste scopuri. Măsura este limitată în timp, până la 1 septembrie 2020.

Totodată, Guvernul a decis ca, pe perioada stării de alertă, unităţile din învăţământul privat în curs de autorizare sau autorizate să primească finanţare per elev.

Guvernul a mai hotărât că biletele achiziţionate pentru spectacole care nu au mai putut fi ţinute din cauza pandemiei COVID-19 vor putea fi refolosite pentru show-urile reprogramate sau pentru alte evenimente culturale.
Dacă pe parcursul unui an aceste bilete nu au putut fi folosite, atunci se va realiza o returnare a banilor celor care le-au achiziţionat.

Alte măsuri adoptate

  • Va fi prelungită până la 15 iunie 2020 posibilitatea de amânare a ratelor pentru cei care au nevoie.
  • Pe durata stării de alertă se interzic deconectările de la apă, gaz, curent;
  • Vor fi alocate sume sulimentare pentru concediile medicale ale persoanelor din carantină şi ale celor infectate cu coronavirus;
  • Consultaţiile medicale ale medicilor de familie şi ambulatorii vor putea fi acordate la distanţă şi se va face decontarea fără folosirea cardului;
  • Serviciile medicale pentru tratarea Covid-19 se acordă şi celor asiguraţi şicelor neasiguraţi;
  • Serviciile medicale se vor deconta la serviciile efectiv realizate – spitalizări, servicii medicale.

 

CITEŞTE ŞI:

Peugeot e-Expert: 100% electric, până la 330 km autonomie

Mazda încheie anul financiar 2019/2020 cu profit

Kia Picanto facelift 2021 – primele impresii vin din Coreea

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

2035
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană menține 2035 ca termen limită pentru interzicerea vânzărilor de mașini termice noi

După realegerea sa în funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von...

Akcenta
Financiar

Ce companii au de câștigat din slăbirea EURO în 2024? Prognoza Akcenta

Economia globală a fost surprinzător de rezilientă în 2024, inflația de bază...

antidrog
JuridicSiguranţă rutieră

Guvernul modifică Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Testele antidrog și returnarea permiselor

În ședința de joi, Guvernul va modifica Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa...