Master Planul de Transport ar putea impune investiţii anuale în infrastructură de 2% din PIB


Potrivit ministrului Transporturilor, Dan Costescu, documentul este axat pe dezvoltarea proiectelor de infrastructură rutieră, capitol la care România înregistrează cele mai mari diferenţe comparativ cu statele dezvoltate din Europa.
Master Planul General de Transport este prioritatea legislativă a mandatului meu ca ministru. Este un document început cu ceva vreme în urmă şi care a încercat să compenseze acea lipsă de strategie şi viziune pe care România a experimentat-o în ultima perioadă şi cred eu că aceasta a fost una dintre cauzele stării infrastructurii în acest moment. Nu am ştiut în ce direcţie să mergem. Nu am ştiut să fim consecvenţi cu acele programe pe termen scurt care au fost elaborate la un moment dat şi am schimbat mereu direcţia confundând obiectivele pe termen scurt şi cele pe termen lung”, a punctat ministrul Transporturilor în cadrul conferinţei internaţionale „Competiţia Loială în Transporturile Rutiere. Tendinţe Globale şi Provocări Europene într-o lume în continuă mişcare”, organizată de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR.
Potrivit acestuia, Master Planul îşi propune să stabilească un nivel constant de 2% din PIB pentru investiţii în infrastructura de transport.
„Această limită nu a mai fost până acum solicitată. În momentul în care vom securiza această valoare prin lege vom fi siguri că acele proiecte analizate, prioritizate, care ne leagă la Europa şi care ne ajută să ne dezvoltăm echilibrat, acele proiecte vor fi şi ele la rândul lor securizate. 2% era un obiectiv pe care puteam să îl atingem destul de uşor, urmând ca apoi să adaptăm acea parte a Master Planului considerată varianta de bază”, a arătat Dan Costescu.
Potrivit acestuia, până la orizontul 2020 există proiecte în valoare de 13,2 miliarde de euro, pentru care sumele sunt deja asigurate.