România a propus înfiinţarea şi găzduirea unei Agenţii Europene Rutiere

România a propus autorităţilor de la Bruxelles înfiinţarea unei Agenţii Europene Rutiere, după modelul celorlalte instituţii ale UE care supraveghează şi reglementează pieţele. Potrivit ministrului Transporturilor, Dan Costescu, solicitarea nu a fost numai de înfiinţare, ci şi de găzduire, la Bucureşti, a sediului viitoarei agenţii.



camioane

În condiţiile în care state din Uniunea Europeană încep să adopte legi protecţioniste care afectează concurenţa în domeniul transporturilor rutiere, România a solicitat Comisiei Europene înfiinţarea unei instituţii de supraveghere şi reglementare în domeniu, Agenţia Europeană Rutieră.

Reamintim că Franţa a aprobat în data de 9 aprilie 2016 salariul minim de 9,61euro/oră, cu aplicare din 1 iulie 2016, pentru lucrătorii detaşaţi. Actul legislativ – Legea Macron – impune ca şoferii străini care muncesc în Franţa să fie plătiţi conform salariului minim francez care se ridică la 9,61 euro brut pe oră – urmare unei cereri formulate de companiile franceze care raportează concurenţa considerată neloială de ţările din Europa de Est.

Legea Macron se aplică atât companiilor de transport marfă, cât şi companiilor de transport călători, pentru şoferii detaşaţi în Franţa, fiind similară cu cea deja intrată în vigoare în Germania, Legea MiLoG.

Dan-Costescu-ministrul-Transporturilor-floteautoMiLoG şi Macron sunt dovada vie că Europa nu este suficient de consolidată, iar fiecare stat are tendinţa să reglementeze suplimentar, la nivel naţional, acele aspecte nereglementate la nivelul Uniunii Europene. Avem nevoie de o Agenţie Europeană Rutieră care să menţină un echilibru între ţările care în acest moment au o orientare protecţionistă faţă de piaţă şi celelalte ţări, printre care se află şi România, care sunt ţări emergente şi vin puternic din urmă. Nu este bine ca fiecare stat să aibă propriile măsuri, să începem un război. Trebuie să existe această Agenţiei Europeană Rutieră după modelul celor din sectorul feroviar şi al aviaţiei. Este timpul să existe o strategie şi în sectorul rutier”, a arătat ministrul Transporturilor, Dan Costescu, în cadrul conferinţei internaţionale „Competiţia Loială în Transporturile Rutiere. Tendinţe Globale şi Provocări europene într-o lume în continuă mişcare”, organizată de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR.

În plus, ministrul Dan Costescu a arătat că România şi-a exprimat şi disponibilitatea de a găzdui, la Bucureşti, această Agenţie. În opinia sa, instituţia ar putea să aibă un personal de 30-40 de angajaţi, iar reglementările pe care le va propune vor acoperi atât legislaţia din domeniul social, cât şi pe cea din domeniul tehnic, avându-se în vedere viitorul maşinilor conectate şi autonome.

„Ar fi pentru noi o premieră. Suntem unul dintre statele mari nou-intrate în UE care nu are o agenţie europeană, iar acest lucru ar fi o mare realizare şi pentru România prin faptul că toţi aceşti specialişti din zona rutieră ar putea să vină să interacţioneze şi cu specialiştii noştri şi împreună să dăm Europei o legislaţie şi o implementare coerentă, pentru că acesta lipseşte acum”, a explicat ministrul Dan Costescu.

Acesta a adăugat că, în timp ce Germania se opune creării unei asemenea instituţii, considerând că Agenţia va creşte birocraţia, Marea Britanie ar putea susţine iniţiativa, dorindu-şi concurenţă.

Nominalizarea Marii Britanii de către ministrul Transporturilor, în acest context, este interesantă, deoarece aceasta se află în prima etapă a procedurii de infrigement iniţiată de Comisia Europeană (CE).

Marea Britanie a introdus, în aprilie 2014, o taxa rutiere pe bază de timp (vigneta), pentru vehiculele grele de marfă. După o analiză aprofundată, Comisia şi-a arătat îngrijorarea cu privire la faptul că acest sistem de taxare îi discriminează pe transportatorii rutieri din afara Marii Britanii.

La începutul lunii mai 2016, în scrisoarea de notificare – prima etapă în cadrul unei proceduri de infrigement – Comisia a solicitat explicaţii suplimentare din partea autorităţilor de la Londra. Marea Britanie are două luni pentru a răspunde preocupărilor formulate de CE. În cazul în care Comisia consideră că răspunsul este nesatisfăcător, va lua în considerare trecerea la următoarea etapă a procedurii şi anume trimiterea unui aviz motivat.

 

 

Adaugati comentariu