Maşinile fără ITP nu mai intră în „Rabla”

Doar autovehiculele care au inspecţia tehnică periodică (ITP) valabilă vor putea fi valorificate prin Programul Rabla de la 1 ianuarie 2019.Rabla Local

Potrivit preşedintelui Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică, doar o maşină care poate circula pe drumurile publice, cu ITP valabil, generează emisii, poluează şi, deci, poate fi casată.

„Programul este următorul: trebuie să casezi o maşină veche  de peste 8 ani, înmatriculată, care să aibă şi ITP-ul valabil, deci să genereze emisii, şi să o înlocuieşti cu o maşină nouă pe care ţi-o achiziţionezi în cadrul programului, aplicând pentru bonificaţia respectivă, care poate să ajungă la aproximativ 2.000 de euro dacă emisiile de poluanţi ale autovehiculului nou achiziţionat sunt foarte  reduse”, a explicat preşedintele AFM.

În opinia acestuia, o serie de autorităţi locale, inclusiv sectoarele din  municipiul Bucureşti, au luat decizii foarte importante şi foarte bune de a nu mai da loc de parcare pentru maşini care nu au ITP.

„Acel autovehicul, dacă nu circulă, poate fi considerat un deşeu care intră pe obligaţia proprietarului să-l predea unui centru de colectare. Noi vrem să scoatem din circulaţie  autovehiculele foarte vechi”, a subliniat Cornel Brezuică.

În ceea ce priveşte tichetele care ar putea rămâne nevalorificate anul acesta în cadrul celor două programe Rabla, şeful AFM a menţionat că ele se vor pierde.

Acesta a adăugat că anul viitor programul Rabla, cu varianta Rabla Plus, se va derula în aceleaşi condiţii, nou introdusă fiind doar cea privind valabilitatea ITP-ului pentru maşina dată la casare.

 

Adaugati comentariu