Mașina Anului 2022 în Europa. Podium integral electric

Kia EV6 a fost desemnată ”Mașina Anului 2022 în Europa”. Crossoverul 100% electric a fost votat câștigător general de către un juriu format din 61 de jurnaliști auto din 23 de țări europene.Mașina Anului 2022

Trofeul „Mașina anului” în Europa este decernat anual din 1964 și este cel mai prestigios din presa și industria auto. În mod traditional, cea de-a 59-a ceremonie a avut loc la Geneva, într-un pavilion al centrului expoziţional Palexpo.

Ca de fiecare data juriul a testat și evaluat individual fiecare dintre cele șapte modele ajunse în finală. Acestea fiind, la rândul lor, alese dintre cele 39 de vehicule noi eligibile pentru ediția din acest an. Iar rezultatul reprezintă o premieră, atât pentru marca recompensată cu prestigiosul titlu, cât și pentru țara din care provine, Coreea de Sud. Căci titlul i-a revenit modelului KIA EV6.

Tripletă eco în fruntea ierarhiei

Mașinile pe care Kia EV6 (279 puncte) a reușit să le învingă în finală sunt, în ordinea punctelor, Renault Mégane E-Tech Electric (265 puncte), Hyundai Ioniq 5 (261 puncte), Peugeot 308 (191 puncte), Skoda Enyaq iV (185 de puncte), Ford Mustang Mach-E (150 de puncte) și Cupra Born (144 puncte). Având în vedere diferența de doar câteva puncte dintre primele trei modele este limpede că întreaga competiție din acest an a fost una strânsă. Este important de observat că toate modele aflate pe podium în acest an sunt 100% electrice. Și că două dintre acestea, KIA și Hyundai, fac parte din același grup, vehiculele împărțind aceeași platformă tehnică.

”Este o surpriză plăcută să văd Kia EV6 drept câștigător al marelui premiu. Era timpul ca marca și producătorul Kia să fie recompensați deoarece au muncit mult la această mașină. Ritmul de progres al Kia este cu adevărat impresionant”, a declarat președintele juriului Car of the Year 2022, Frank Janssen.

De asemenea, Jason Jeong, președintele Kia Europe, a declarat: ”Este o mare onoare să devenim «Mașina europeană a anului 2022» cu EV6. Prima Kia care cucerește acest prestigios premiu. EV6 este cu adevărat o mașină emblematică. Gândită încă de la început pentru a face mobilitatea electrică distractivă, convenabilă și accesibilă. Mașina combină o autonomie impresionantă, capacități de încărcare ultra-rapidă și un interior spațios cu tehnologie înaltă”.

Mașina Anului 2022Un model cu un rol cheie

EV6 este primul dintre cele șapte modele electrice dedicate pe care Kia intenționează să le lanseze până în 2026. Crossover-ul 100% electric va juca un rol cheie în planurile companiei de a deveni un furnizor global de soluții de mobilitate sustenabilă.

Acesta este primul automobil electric dedicat Kia care se bazează pe platforma modulară E-GMP (Electric-Global Modular Platform) a companiei. Această arhitectură de înaltă tehnologie face ca modelul EV6 să elimine numeroasele compromisuri cu care se confruntă automobilele electrice care sunt create pe platforme concepute inițial pentru a găzdui automobile cu motor cu ardere internă. Ca urmare a dezvoltării pe platforma E-GMP, EV6 are un spațiu interior de top, o autonomie impresionantă de 528 km și capacități de încărcare ultra-rapidă de 800 V, care le permit clienților să efectueze o încărcare a bateriei de 10 până la 80% în doar 18 minute.

Indicând poziționarea sa high-tech, EV6 a fost primul model global care a încorporat noua filozofie de design Kia, „Opposites United”, care se inspiră din contrastele regăsite în natură și umanitate. În centrul filozofiei de design se află o nouă identitate vizuală care evocă forțe pozitive și energie naturală, cu combinații contrastante de elemente stilistice ascuțite și forme sculpturale.

Premiul „Mașina Anului 2022 în Europa” este cel mai recent dintre cele primate de modelul EV6 de la lansarea sa, anul trecut. Alte titluri revendicate recent includ: premiul „2022 Irish Car of the Year”; premiul „2022 What Car? ‘Car of the Year’, premiul „Crossover-ul anului” la premiile TopGear.com 2021, câștigător al categoriei „Premium” la premiile ”Mașina anului 2022 în Germania” și câștigător comun al premiilor inaugurale „Best Cars of the Year” 2021/2022.

Premieră pentru Dacia în World Car of the Year 2022

Titlul WCOTY 2022 va fi anunțat pe 13 aprilie, cu două zile înainte de deschiderea porților Salonului Auto de la New York din acest an. Bineînțeles, cu aceeași ocazie vor fi anunțați și câștigătorii celor cinci subcategorii din acest an: „World Urban Car”, „World Luxury Car”, „World Performance Car”, „World Car Design of the Year” și, în premieră, „World Electric Vehicle of the Year”.

Dintre cele zece finaliste WCOTY 2022, în „marea finală” vor ajunge doar trei. Juriul, format din 102 jurnaliști auto și profesioniști în domeniu din 34 de țări, va anunța cele trei pretendente la titlul suprem din acest an cu o lună înainte de eveniment. Important, pentru prima dată în istoria WCOTY, un model Dacia ajunge pe o listă scurtă, cu reale șanse la titlu. Dacia Sandero se află printre cele cinci finaliste ale subcategoriei „World Urban Car” 2022.

 

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, martie 2022)

 

 

CITEȘTE ȘI:

Înmatriculările noi de autoturisme noi, în creștere cu 39,5% în trim. I

Test Ssangyong Tivoli Grand 1.5 GDI

 

 

 

Adaugati comentariu