Prelungirea stării de alertă după data de 15 mai înseamnă că va rămâne restricţionat „în general, cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută”, a explicat premierul Ludovic Orban.
Potrivit șefului Guvernului, în această categorie sunt incluse slujbele religioase în interior, spectacolele în spaţii închise şi locurile din interiorul restaurantelor.
Totodată, premierul a anunțat că Hotărârea de Guvern prin care va fi prelungită starea de alertă şi măsurile aferente pe următoarele 30 de zile va fi elaborată luni sau marţi.
În cazul în care Parlamentul va vota împotriva prelungirii stării de alertă, prim-ministrul a spus: „înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”.
„Înseamnă că autorităţile vor rămâne fără instrumentele necesare pentru a determina respectarea regulilor de protejare a sănătăţii şi vieţii oamenilor. Asta se va întâmpla. Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile”, a afirmat Ludovic Orban, la B1 Tv.
Acesta a avertizat că peste 1.300 de decese din România „stau mărturie” că virusul SARS- CoV-2 este periculos, iar oricine instigă la nerespectarea măsurilor restrictive, împotriva răspândirii acestui virus, „nu face altceva decât să pună în pericol sănătatea şi viaţa cetăţenilor”.
A treia etapă de relaxare a măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei de coronavirus începe după 15 iunie şi presupune reluarea mai multor activităţi. Astfel, se deschid mall-urile, piscinele exterioare, sălile de fitness şi se reia activitatea centrelor de tratament balnear. De asemenea, s-a decis redeschiderea creşelor, grădiniţelor şi a after-school-urilor. Tot din 15 iunie creşte numărul de persoane care pot participa la evenimente private sau al celor care se pot deplasa în grup în drumeţie. Pe baza unui algoritm stabilit de specialişti, nu mai sunt obligate să stea în izolare sau în carantină persoanele care vin din anumite ţări, traficul aerian cu statele respective fiind reluat.
CITEȘTE ȘI:
Autostrada Comarnic-Braşov primeşte sprijin de la primăriile de pe Valea Prahovei
Cele 17 țări pentru care se elimină carantina sau autoizolarea
Alianța Ford – Volkswagen. Primele acorduri pentru utilitare, conducere autonomă și mașini electrice
Comentați?