Afacerile din comerțul cu autovehicule s-au prăbuşit cu 52,5 % în aprilie

Datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în luna aprilie 2020 comparativ cu luna similară a anului trecut, afacerile din comerțul cu autovehicule şi motociclete au scăzut cu 45,2% ca serie brută şi cu 44,7% ca serie ajustată, pe fondul scăderii drastice a activităţii în Comerțul cu autovehicule (52,5% serie brută, 48,9% serie ajustată).comerțul cu autovehicule

În acelaşi timp, scăderi ale afacerilor au fost raportate în Comerţul cu piese şi accesorii (36,7% serie brută, 35,5% serie ajustată) şi pe segmentul Întretinerea şi repararea autovehiculelor (40,5% serie brută, 39,8% serie ajustată).

Singura creştere în aprilie 2020 comparativ cu aprilie 2019 a fost înregistrata în Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întretinerea şi repararea motocicletelor, unde afacerile au avansat, ca serie brută, cu 56,4%, iar ca serie ajustată, cu 52%.

Potrivit INS, în perioada ianuarie-aprilie 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut atât ca serie brută, cu 14,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucratoare şi de sezonalitate, cu 13,1%. În Comerţul cu autovehicule afacerile au scăzut cu 20% ca serie brută şi cu 15% ca serie ajustată, iar în Comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule, cifra de afaceri s-a diminuat cu 14,1% ca serie brută şi cu 8,4% ca serie ajustată.
Pe de altă parte, în primele patru luni, volumul cifrei de afaceri a crescut în Comerţul cu motociclete (48,6% serie brută, 44,5% serie ajustată) şi pe segmentul privind Întretinerea şi repararea autovehiculelor (1,3% serie brută, 2,4% serie ajustată).

Datele INS mai arată că, în aprilie 2020 comparativ cu luna anterioară, afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au scăzut cu 36,9% ca serie brută și cu 33,5% ca serie ajustată.
Pe sectoare de activitate, cel mai bun rezultat a fost înregistrat tot în Comerțul cu motociclete, piese și accesorii aferente; întretinerea și repararea motocicletelor, unde afacerile au avansat ca serie brută cu 28,8% și cu 17,6% serie ajustată. În același timp, în Comerțul cu autovehicule, afacerile au coborât cu 41,6% ca serie brută și cu 39,3% ca serie ajustată. În aprilie 2020, comparativ cu martie 2020, cifra de afaceri s-a diminuat si pe segmentul Întreținerea și repararea autovehiculelor (43,1% serie brută, 43,4% serie ajustată) și în Comerțul cu piese și accesorii (28,9% serie brută, 35,2% serie ajustată).

Reamintim afacerile din comerțul cu autovehicule și motociclete au scăzut în primele trei luni, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 3,1% ca serie brută, pe fondul diminuării cu 7% a Comerțului cu autovehicule și cu 6,4% a afacerilor din sectorul comercializării pieselor de schimb.

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de o societate în perioada de referință, provenite atât din activitatea principală, cât și din activitățile secundare derulate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA și veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

 

CITEȘTE ȘI:

Ludovic Orban: Rămâne restricționat ”cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise”

Autostrada Comarnic-Braşov primeşte sprijin de la primăriile de pe Valea Prahovei

Cele 17 țări pentru care se elimină carantina sau autoizolarea

 

Adaugati comentariu