Lipsa centurii de siguranţă, amendată cu 290 – 435 de lei

Nerespectarea obligaţiei de către şoferi de a purta centura de siguranţă, cât şi folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip „mâini libere” se sancţionează cu 2 – 3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare.
neutilizarea centurilor de siguranță

Valoarea punctului – amendă a rămas şi în acest an la nivelul de 145 de lei. În aceste condiţii lipsa centurii de siguranţă sau vorbitul la telefon în timpul condusului se sancţioează cu amendă cuprinsă între 290 – 435 de lei

În acelaşi timp, nerespectarea obligaţiei conducătorului auto de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare, precum si nerespectarea condiţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţa constituie contravenţie şi se sancţionează cu 4 – 5 puncte amendă şi 3 puncte penalizare.

Totodată, nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta centura în timpul deplasării pe drumurile publice se sancţionează cu 2 – 3 puncte amendă.

Anul trecut, în Bucureşti, poliţiştii din cadrul Brigăzii Rutiere au aplicat conducătorilor de autovehicule peste 14.100 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea obligaţiei de a purta, în timpul circulaţiei pe drumurile publice, centura de siguranţă.

CITIŢI ŞI:

Şcolile cer peste 2.000 de mijloace de transport pentru elevi

Dacia Duster electric surprins în teste!

În plus, au fost aplicate şi peste 8.100 de sancţiuni contravenţionale pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip „mâini libere”, contravenţii prevăzute de Codul Rutier (OUG nr. 195/2002).

Centura de siguanţă împreună cu tetiera şi cu airbag-urile sunt menite ca, în cazul unei coliziuni frontale, laterale, din spate ori a unei răsturnări, să asigure o poziţie fixă în scaune a conducătorului auto şi a ocupanţilor, astfel încât leziunile produse, în special la nivelul capului şi coloanei vertebrale, să fie evitate.

Centurile nu sunt proiectate pentru confort, ci pentru siguranţă; folosirea centurii de siguranţă, în cazul unei coliziuni, creşte şansele de supravieţuire. Pentru a fi eficientă, centura de siguranţă trebuie utilizată corect, reglând înălţimea acesteia astfel încât să treacă peste mijlocul umărului şi nu peste gât, ajustând-o astfel încât să stea bine întinsă (lipită de bust şi bazin), fără a fi răsucită sau trecută peste obiecte solide ori casabile purtate în buzunare (ochelari, pixuri etc.).

De asemenea, folosirea necorespunzătoare a telefonului mobil în timpul condusului autovehiculului, poate genera accidente rutiere, având uneori consecințe deosebit de grave.

 

CITIŢI ŞI:

Angajaţii Porsche vor lua o primă uriaşă pentru îndeplinirea obiectivelor

Industria auto a devenit propulsorul creşterii economice

 

Adaugati comentariu