Investiţia în sisteme de management al flotelor se poate recupera în cel mult 1 an

Sistemele de management al flotelor reprezintă soluţii uşor de adoptat de către companiile care deţin parcuri auto şi sunt interesate de optimizarea costurilor. În interviul acordat revistei Flote Auto, directorul de vânzări al WebEye România, Levente Gall (foto), vorbeşte despre modalităţile prin care pot scădea consumurile de carburanţi, cheltuielile de transport sau costurile de servisare.levente-gall-webeye-romania-floteauto

Ce beneficii operaţionale şi financiare aduc sistemele de management al flotelor unei companii ?

Vă putem împărtăşi propria experienţă. WebEye oferă un sistem complex de produse şi servicii care vin în sprijinul furnizorilor de servicii de logistică, transportatorilor, precum şi al firmelor din domeniul agricol şi transporturi de persoane, ceea ce include înregistrarea sarcinilor de transport, diverse analize şi elaborarea rapoartelor, până la calculele ulterioare. Cu soluţiile WebEye, printr-un singur sistem, putem să uşurăm în mare măsură activitatea zilnică a clienţilor noştri şi să reducem costurile de întreţinere ale vehiculelor. Unul dintre cele mai importante servicii ale noastreeste eTachograph, cu ajutorul căruia pot fi urmărite orele de condus ale şoferilor şi astfel se poate maximiza timpul de conducere în limitele prevăzute de lege. Cu descărcarea la distanţă a datelor de tahograf după 28 de zile, în unele cazuriputem să economisim sute de kilometri, care ar trebui parcurşi doar din motive de natură administrativă. Soluţia DrivingStyle de la WebEye vizează analizarea şi evaluarea obiceiurilor de conducere. Cu folosirea acestei funcţii poate fi analizat stilul de şofat al fiecărui conducător de vehicul şi astfel se pot reduce costul de servisare cu 15-20% şi cheltuielile de transport cu 5-8%. Pe lângă acestea WebEye oferă alte soluţii importante ca şi declararea electronică a taxei de drum din Ungaria, monitorizarea vehiculelor şi măsurarea exactă a consumului.

levente-gall-webeye-romania-floteauto
Levente Gall, director de vânzări, WebEye România (Foto: Sorin Lupşa)

Pe de altă parte, efortul financiar al companiilor pentru implementarea sistemelor de management al flotelor este mare? Ce ne puteţi spune despre raportul beneficii-cost?

Serviciile de bază WebEye sunt disponibile de la 150 euro. Achiziţionarea soluţiei se consideră o
investiţie pe termen lung.În funcţie de mărimea flotei, respectiv soluţia aleasă, recuperarea investiţieipoate fi realizată chiar şi în prima lună, dar nu în mai mult de un an. Totuşi, contează foarte mult disciplina sau eficienţa proceselor de control din compania respectivă, din perioada de dinainte a implementării soluţiei. Prin implementarea soluţiei complexe WebEye (DrivingStyle + control consum carburant), respectiv aplicând sfaturile consultanţilor companiei, firmele de transport marfă pot ajunge la o economie de până la 5-8 % din costurile totale cu combustibilul. Prin implementarea soluţiei de control consum carburant se pot elimina până la 100% fraudele cu combustibilul.

Care este valoarea pieţei româneşti de sisteme de management al flotelor auto? Este o piaţă concurenţială?

La ora actuală, este greu de estimat o astfel de valoare pentru că nu există date sau statistici. Există o concurenţă acerbă pe piaţă, fiind foarte multe companii cu această activitate în ţară. Sunt mulţi competitori indirecţi, dar pot spune că nu avem o concurenţă directă pe piaţa locală, pentru că cei mai mulţi dintre ei au ca obiect de activitate doar livrarea de soluţii de GPS. Este o diferenţă considerabilă între o soluţie GPS de bază, respectiv de urmărire şi localizare a autovehiculelor, şi o soluţie de telematică.

Cum evoluează această piaţă? Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt principalii clienţi?

Am văzut ce s-a întâmplat înainte de criză, în perioada ei, dar am observat şi evoluţia pieţei în ultimii  doi ani. România este o ţară foarte importantă în ceea ce priveşte transportul de marfă şi pentru  companiile care activează în acest domeniu. După intrarea noastră în Uniunea Europeană în 2007 s-a  intensificat circulaţia mărfurilor înspre şi dinspre Europa către noi. În mod paradoxal, criza  economică a dus la consolidarea pieţei sistemelor de management al flotelor, deoarece companiile de  transport au căutat soluţii mai eficiente de GPS prin care să-şi gestioneze activitatea. La ora actuală, în  ţară sunt peste 25 de companii de profil, majoritatea cu capital românesc, cu care concurăm. Din punctul de vedere al evoluţiei, cred că toţi jucătorii care prestează aceste servicii înregistrează creşteri.Principalii clienţi sunt companiile de logistică/transport, precum şi cele care se ocupă de agricultură sau dispun de un parc auto propriu şi protecţia acestora este importantă pentru ei (prin urmărirea vehiculelor), de asemenea, securitatea mărfurilor transportate (prin monitorizarea spaţiului de încărcare), precum şi toţi cei care doresc să realizeze economii cu ajutorul soluţiilor telematice pentru întreţinerea flotei. În plus, compania WebEye oferă soluţii confortabile şi de siguranţă în legătură cu taxa electronică pentru societăţi ale căror vehicule pornesc sau au ca destinaţie Ungaria sau tranzitează această ţară.

Care este cifra de afaceri înregistrată anul trecut şi ce estimări aveți pentru 2015? Prima parte a anului v-a confirmat aşteptările?

În 2013 am avut o cifră de afaceri de 1,68 de milioane de euro în România, iar în 2014 am depăşit 2 milioane euro. Pentru acest an ne-am propus o cifră de afaceri de 2,5 milioane euro, un obiectiv ambiţios, dar fezabil.

Câte dispozitive WebEye aţi vândut şi ce planuri aveţi pentru 2015 în acest sens?

La ora actuală, în ţară sunt peste 7.000 de echipamente active WebEye, plătitoare de abonament. Anul trecut, am vândut circa 1350 de echipamente, iar pentru 2015 ne dorim să creştem nivelul cu 25%, având în vedere că a avut loc extinderea echipei, respectiv deschiderea de birouri noi, regionale.

Care sunt cele mai cerute dispozitive WebEye?

Serviciile de bază WebEye, – adică urmărirea vehiculelor pe baza de GPS, deja în sine pot însemna o economie semnificativă pentru companie. Managerul, prin verificarea autovehiculelor şi a flotei, poate controla utilizarea vehiculelor în scop de interes de serviciu sau personal, dacă vehiculele respectă traseul optim şi planificat anterior, sau dacă deviază de la ruta predefinită, dacă au fost realizate sau nu vizitele plănuite pentru ziua respectivă, sau dacă există posibilitatea de a îndeplini şi alte sarcini de transport în plus în funcţie de disponibilitate şi circumstanţe. Sistemul oferă un instrument de supraveghere împotriva eventualelor abuzuri şi permite o organizare mai eficientă a sarcinilor de transport. Creşterea eficienţei poate fi obţinută prin completarea seviciilor de bază cu servicii suplimentare, prin urmare cele mai căutate funcţii WebEye sunt noile aplicaţii: eTachograph şi Driving Style. eTachograph monitorizează în timp real perioadele de odihnă şi de condus ale şoferilor, reglementate prin Regulamentul 561, cu ajutorul acestuia fiind posibilă descărcarea datelor de la distanţă. Driving Style este serviciul care analizează stilul de şofat, acordând şi note fiecărui şofer.

 

(Articol publicat în revista FloteAuto, octombrie 2015)

 

Adaugati comentariu